Innenriks

DSB-sjefen varsler kutt i den sivile beredskapen

Publisert Sist oppdatert

– Vi er i en svært alvorlig økonomisk situasjon. Jeg har fått en rekke oppdrag jeg ikke kan gjennomføre, sier DSB-sjef Cecilie Daae til VG.

Daae har varslet justisminister Per-Willy Amunden (Frp) om at hun må nedbemanne 30 årsverk, etter flere store budsjettkutt. I tillegg stopper hun en rekke tiltak som skulle styrke samfunnssikkerheten.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskaps (DSB) krise kan blant annet ramme forberedelsene til NATOs største øvelse, «Trident Juncture» med 25.000 soldater i Norge i 2018.

Også Sivilforsvaret og totalforsvaret vil merke innstrammingene.

Men justisminister Per-Willy Amundsen kunne ikke love friske penger i møtet med DSB-sjefen. I klartekst meldte justisministeren at hun må gjøre så godt hun kan med pengene hun har fått i statsbudsjettet.

Fikk 40 - kuttet 55,5

DSB er regjeringens etat for å beskytte sivilbefolkningen mot krig, kjemiske angrep, brann, naturkatastrofer og andre kriser som kan ramme samfunnet.

Etter terrorangrepet 22.juli 2011 fikk direktoratet 45 millioner kroner ekstra. Men de siste tre årene har regjeringen kuttet tilsammen 55,5 millioner kroner.

Den hittil ukjente økonomiske krisen i DSB står i sterk kontrast til løftene fra statsminister Erna Solberg (H) og hennes regjeringserklæring om å «bygge sin politikk på den enkeltes behov for trygghet i hverdagen».

Og nå slår DSB-sjefen alarm.

Les mer om saken hos VG

Powered by Labrador CMS