Innenriks
– Dette systemet kan hindre en nasjonal krise av uante dimensjoner
Norge kan skaffe seg et robust reservesystem for GPS for bare 15 millioner kroner årlig. Men Stortinget sier nei, ifølge NRK Nordland.
– Skulle GPSen bli helt utilgjengelig ved en krise, krig eller ved at vi får en kraftig solstorm, så vil tele- og datasystemene ramle ut. Strømmen blir borte, du får ikke ringt, tatt ut medisiner, penger eller handlet med kort i butikken. Hvis det skjer, hadde det vært svært gunstig med et reservesystem, sier nylig avgått avdelingsingeniør Stig Olaisen.
Olaisen har i 20 år jobbet med et navigasjonssystem som er kjent som LORAN-C på en stasjon i Bø i Vesterålen. Dette en av fire stasjoner i Norge. Foruten i Bø, finnes lignende stasjoner på Jan Mayen, Værlandet og Berlevåg. Forsvaret tok systemet i bruk i 1960 under stort hemmelighold. Siden ble systemet sivilt og i hovedsak brukt av fiskeflåten.
– Hva er farene ved å legge ned?
– Det er ganske enkelt å forstyrre et GPS-signal, såkalt «jamming». Å jamme et GPS-signal vil ramme alt fra båttrafikk til ambulanse, politi og brann, som vil få store problemer med å finne fram.
Torsdag var det slutt. Navigasjonssystemet som kunne fungert som en backup til vår alles GPS, ble klokken 12 norsk tid slått av i både Norge og Frankrike.
– I dag er vi avhengig av å ha nøyaktig tid når man skal synkronisere datanettverk, telefon, strømforsyning. Den tiden hentes i dag fra GPS. Skulle vi miste denne synkroniseringa, vil nettverkene etter hvert ramle ned. LORAN er backup-løsninga som kan hindre en nasjonal krise av uante dimensjoner.
USA har snudd
I USA har man gjort dyrekjøpte erfaringer. I 2003 slo en solstorm ut GPS-signalet på nordøstkysten av USA. Strømmen ble borte i store områder og prislappen for skadene er beregnet til fire milliarder dollar.
Det er noe av årsaken til at Kongressen i mars i år gav beskjed om at eLoran, som er en forbedret versjon av dagens LORAN-C – skal være oppe å gå innen tre år.
– USA la ned sine stasjoner i 2008, og har siden innsett at det ikke var så lurt. De skal nå bygge opp sine stasjoner med den nye løsninga, for å sikre seg mot bortfall av GPS, sier Olaisen.
Det er den samme GPSen som brukes i Europa i dag.
– Når de, som utviklere av GPS, sier at de ikke bare kan basere seg på GPS, så burde også vi her hjemme skjønne tegninga.
Les mer om saken hos NRK