Innenriks

Det finnes 30.000 hjertestartere i Norge, men ingen vet hvor de er

Publisert Sist oppdatert

Helsedirektoratet skal opprette et nasjonalt register for hjertestartere, som kan redde flere titalls liv i året, skriver TV 2.

Hvert år får rundt 3.000 nordmenn hjertestans. Rundt 1000 av dem faller om på jobb eller andre offentlige steder hvor det er andre personer i nærheten.
– En rask gjenoppliving av pasienter som har fått hjertestans er avgjørende for å redde liv. Gjennom å etablere et nasjonalt hjertestarterregister kan vi redde flere liv, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet til TV 2.
Sjansene for å overleve øker sterkt hvis publikum setter i gang hjerte- og lungeredning, og gir elektrosjokk med hjertestarter før ambulansen kommer.
– Hjertestarter er veldig viktig. Muligheten til å overleve reduseres med ti prosent per minutt ved hjertestans, så det er viktig å gi det støtet, fastslår beredskapsleder Bjørn Bjelland.
Han har kjørt motorsykkelambulansen ved Oslo Universitetssykehus i ti år. Bare i Oslo og Akershus er det cirka to utrykninger i døgnet på grunn av hjertestans.

30.000 hjertestartere

Det finnes rundt 30.000 hjertestartere i Norge, men ingen har fullstendig oversikt over hvor de er. Nå vil helsemyndighetene gjøre det lettere for folk å finne den nærmeste hjertestarteren.
Registeret skal knyttes opp mot alle landets AMK-sentraler.
– Når folk ringer 113, skal AMK-sentralen ha oversikt over hvor det finnes hjertestartere, slik at de kan gi publikum beskjed om hvor de kan løpe og hente en hjertestarter, sier Jamtli.
Det nye nasjonale registeret skal være på plass fra nyttår.
– Danmark og Sverige har hatt hjertestarterregistre i flere år. Hvorfor tar det så lang tid å få på plass dette i Norge?

Ingen nasjonal offentlig app

– Vi startet dette arbeidet for en stund siden, og hadde lenge håpet at vi kunne kopiere noe av det som er gjort i Danmark og Sverige, men vi ser at for å få en solid løsning, som er varig og pålitelig, så må vi lage vårt eget register fra bunnen av.
Helsedirektoratet har ikke planer om å lage en søkbar app eller et nettsted der publikum kan søke etter hjertestartere selv, men overlater dette til private aktører, som vil ha full tilgang til det nasjonale registeret.
Les mer om saken hos TV 2

Powered by Labrador CMS