Fagtidsskrift

Ambulanseforum nr. 2 2019 - hypotermi, hodeskader, ambulansesikkerhet og England

Publisert Sist oppdatert

Et nytt, innholdsrikt nummer har gått i trykken. Her er en introduksjon av sakene.

Ønsker du å abonnere? Sjekk her!
Få nettnyheter rett i innboksen GRATIS: Her kan du melde deg på nyhetsbrevet vårt

Leder

Hva passer bedre når det våres enn en artikkel om hypotermi? Det er da det er mest lett å glemme! Hva skjedde egentlig da ambulanseanbudet ble avlyst? Hvordan behandle alvorlige hodeskader? Dette og mye annet kan du lese om i denne utgaven.

Øyeblikket 1

Det ble et dramatisk døgn da Viking Sky, et cruiseskip med 1373 personer ombord, var minutter og meter å gå på grunn i Hustadvika i Møre og Romsdal.

Øyeblikket 2

Årets lærling: – Da jeg begynte som lærling var jeg veldig forsiktig og sjenert. Jeg kjenner ikke meg selv igjen fra da jeg begynte, sier Martinus Giske Skrede (20). Han er kåret til Årets lærling i Møre og Romsdal.

På dagsordenen: Ambulanseanbudet som ble avlyst

Hva skjedde egentlig da ambulanseanbudet ble kansellert fire dager før julaften?

Intervjuet: Englandsfareren

Stian Mohrsen (28) er trolig den eneste norske ambulansearbeideren som jobber i engelsk ambulansetjeneste. Nå gjør han karriere som Advanced Critical Care Paramedic i ambulansehelikopter.

Test deg selv: Engelsk II

Siden vi har tatt deg med til England i denne utgaven: Hvordan står det til med engelskkunnskapene? Test deg selv her. Lykke til!

Oppdraget jeg aldri glemmer: Oppdrag Ottsjø

Det kunne fort ha blitt et avvist redningsoppdrag for legehelikopteret i Trondheim. I stedet reddet crewet Gunnar Elinder (30) fra døden da han kantret i en kajakk i et fjellvann i Sverige og druknet.

Hvordan går det med Gunnar?

Gunnar Elinder (33) er en livsglad kar som er glad for at han ble reddet den dagen for 2,5 år siden. Nå ønsker han seg tilbake i arbeidslivet igjen etter to år med rehabilitering.

Noe å lære av: Hvordan forebygge hverdagshypotermi?

Aksidentell hypotermi forekommer like gjerne på en varm sommerdag som i minus 20. Studier rapporterer om opptil tre ganger økt dødelighet hos hardt skadde som er hypoterme enn tilsvarende skadde som er normoterme.

Slik behandler du alvorlige hodeskader prehospitalt

Hodeskade er den vanligste dødsårsaken ved traumer. Årlig dør mellom 450-500 mennesker av hodeskade i Norge. Mange av disse dør på skadestedet. I tillegg overlever mange en alvorlig hodeskade med varig funksjonsnedsettelse.

Powered by Labrador CMS