Fagstoff

Pasient ringte legevakta etter hjerneslag. Legen ba han bestille time om noen dager ...

Publisert Sist oppdatert

... dersom ikke tilstanden ble bedre. Legen som jobbet på Helgeland har fått en advarsel fra Statens Helsetilsyn. Bakgrunnen er at han skal ha hatt uforsvarlig oppfølging av en pasient som ble diagnostisert med hjerneslag, skriver Avisa Nordland (krever innlogging).

Fastlegen som hadde et engasjement på Helgeland ble klaget inn til Fylkesmannen på bakgrunn av hans behandling og oppfølging av en alvorlig syk pasient. Det ble åpnet tilsynssak, og Statens helsetilsyn har konkludert med at legen handlet uforsvarlig.

Legen hadde den aktuelle dagen legevakt, og ble kontaktet etter at en pasient ringte inn med talevansker, og stokking av ord. Det var AMK som mottok samtalen, og pasienten beskrev blant annet at venstre side av munnen var skjev, samt at han hadde problemer med å svelge.

Legen ventet i en time før han kontaktet pasienten, og beskriver i journalen at pasienten snøvlet. Det ble likevel ikke ansett som akutt, og pasienten fikk beskjed om å vente noen dager, og ringe tilbake dersom han ikke ble bedre.

Alvorlig syk

Pasienten var alvorlig syk, og ved en annen konsultasjon, ble han omgående sendt til Sandnessjøen sykehus med ambulanse. På sykehuset ble det konstatert blodpropp/ hjerneslag.

I tilsynssaken hevdet legen at selv om pasienten ikke kunne prate, og i en uttalelse skriver han likevel at han oppfattet at pasienten følte seg bedre. Han vurderte derfor at det ikke var behov for akutt legehjelp. Han anbefalte at pasienten bestilte seg en time til konsultasjon.

I en telefonsamtale med saksbehandler hos Fylkesmannen ga legen beskjed om at han ikke hadde ytterligere opplysninger å komme med, siden det da var seks måneder siden hendelsen. Legen ønsket at saken skulle avsluttes, og opplyste at han ikke ønsket flere dokumenter fra fylkesmannen.

Faglig uforsvarlig

Statens helsetilsyn skriver i sitt vedtak at de ikke har noen grunnlag for å betvile pasientens forklaring om egen helsetilstand, og at legen ikke har handlet i tråd med faglige retningslinjer. De er også sterkt kritisk til at legen ventet en time med å ringe opp pasienten.

Les mer om saken hos Avisa Nordland (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS