Fagstoff

– Alle alvorlig skadede pasienter bør behandles ett sted

Publisert Sist oppdatert

Alle traumepasienter bør behandles på ett sted på Sørlandet, mener fagrådet i traumatologi, ifølge Fædrelandsvennen.

Det er overlege Per Kristian Hyldmo som har ført fagrådets høringsuttalelse i pennen. Uttalelsen er til Utviklingsplan 2035, som skal legge de langsiktige planene for utviklingen av Sørlandet sykehus.
Hyldmo er leder for traumeenheten ved Sørlandet sykehus, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger og en av landets høyest respekterte fagfolk innen sin spesialitet. Han har tatt doktorgrad på forskningen som har endret alt av nasjonale og mange internasjonale fagmiljøers praksis med håndtering av alvorlig skadede, bevisstløse pasienter.
Han skriver at det førende premisset for utviklingen av traume- og akuttbehandling på Sørlandet er kvalitet i pasientbehandlingen. Han mener tiltak må være realistiske og gjennomførbare og at optimale tilbud avhenger av transporttid fra skadested til behandlingssted.

Ett sted

Derfor skriver han dette:
«Teknologisk samt medisinsk utvikling og krav, sammen med vesentlig bedret veistandard gir at mottak og behandling av alvorlig skadede pasienter i SSHF mot slutten av planperioden (2020–35) bør foregå ett sted i foretaket.»
Den korteste avstanden fra alle steder i Agder er til Kristiansand. Det framgår av dokumentasjon i Utviklingsplanen. Dermed kan det være duket for omkamp om traume- og akuttmottak.
Les mer om saken hos Fædrelandsvennen

Powered by Labrador CMS