Fagstoff

30.000 hjertestartere er utplassert i Norge. Rolf og Olava ville ha en egen hjemme

Publisert Sist oppdatert

Mange hundre har anskaffet seg hjertestarter privat. Men er det et nødvendig apparat å ha i hus? spør Aftenposten.

De er fra før montert på arbeidsplasser, flyplasser, kjøpesentre og idrettsanlegg. Nå anskaffer også privatpersoner hjertestarter.
– Det var litt tilfeldig at vi anskaffet en, men nå føler vi at det er en god forsikring å ha, forteller Rolf og Olava Smedheim.
Ekteparet bor i en blokkleilighet på Kløfta. Tidligere i år kom de over en demonstrasjon av en hjertestarter og tenkte at det kunne være en god idé å ha hjemme.
– Jeg har ikke hatt noen hjerteproblemer utover det å skifte en hjerteklaff, men vi blir jo eldre begge to, sier Rolf.

Like selvfølgelig som brannslukkingsapparat?

Det nyetablerte Hjertestarterregisteret har rundt 7800 hjertestartere i sitt register. Rundt halvparten av disse gjenstår å bli kvalitetssikret.
– Men vi tror ikke at dette tallet inkluderer alle. Tidligere har det vært anslått at det finnes 30.000 hjertestartere i Norge, sier Siw Lilly Osmundsen, prosjektleder for registeret.
Hun oppfordrer alle til å registrere hjertestarterne på www.113.no, slik at nødsentralene (AMK) kan se dem i kartet.
Osmundsen ser gjerne at private hjertestartere også kommer inn der, selv om det er usikkert hvor tilgjengelige disse vil være. Hun er uansett positiv.
– De fleste hjertestans skjer i hjemmet, så en hjertestarter burde kanskje være like selvfølgelig å ha i hjemmet som et brannslukkingsapparat. Borettslaget hadde vært den beste plasseringen, at de var i oppgangen eller i et velhus, sier hun.

Delt oppfatning blant spesialister

En studie fra USA, som fulgte 7000 hjertepasienter over 3 år, konkluderte imidlertid med at den gruppen som hadde hjertestartere hjemme, ikke hadde større overlevelsesgrad enn gruppen som fikk hjertekompresjon.
Les mer om saken hos Aftenposten

Powered by Labrador CMS