Fagforbundet

Når kan jeg ta ut pensjon?
For deg som jobber i ambulansesektoren, er det flere spesielle ting du bør vite om pensjonen din.
Pensjonssystemet i Norge er i stor endring. Folketrygden ble endret fra 2011, og det pågår diskusjoner om store endringer i tjenestepensjonene, både i privat og offentlig sektor.
Når du blir pensjonist, kommer pensjonen fra flere ulike steder. Forenklet kan dette illustreres slik:

Det betyr i praksis at den største delen av pensjonen din vil komme fra folketrygden, og der er det NAV som er utbetaler. Tjenestepensjonene er de ordningene vi har avtalt og som kommer i tillegg til folketrygden. Hvor stort dette tillegget er, avhenger blant annet av kvaliteten på ordningen, hvor lenge du har vært i jobb og ikke minst når du slutter.
De aller fleste i ambulansesektoren har i dag en ansettelse i et helseforetak eller hos en annen offentlig arbeidsgiver. Da følger det helt konkret av tariffavtalene at man skal ha offentlig tjenestepensjon. Dette er den typen tjenestepensjon som gjelder for alle ansatte i stat, kommune og helseforetak.
Det er imidlertid noen ambulansevirksomheter som er organisert i NHO eller annet sted. Her har vi ingen bestemmelser om pensjon, ut over lovens minstekrav til tjenestepensjon og AFP. Dersom du er usikker på hva slags ordning din arbeidsgiver har, sjekk ut med tillitsvalg eller arbeidsgiver direkte.
I det følgende kommer vi bare til å skrive om rettighetene i offentlig tjenestepensjon.
For ambulansepersonell er det viktig å merke seg at særaldersgrensen ligger i tjenestepensjonsordningen. Og dette gjelder kun for de med offentlig tjenestepensjon. De med private avtaler har ingen særaldersgrenser.
I det følgende skal skriver vi om noen viktige deler av den offentlige tjenestepensjon, som de aller fleste har:
Opptjeningstid og beregning
I dagens offentlige tjenestepensjon, kreves det 30 år med medlemskap for å få full pensjon. Dersom du i perioder har jobbet deltid, så beregnes pensjonen av den gjennomsnittlige deltiden du har. Sjekk ut med pensjonsordningen din om du er usikker på om du er meldt inn fra riktig dato og at du har fått registrert riktig deltidsprosent. Dette får betydning den dagen du skal ha utbetalt pensjon.
Pensjonen regnes ut fra sluttlønn, inkludert de pensjonsgivende tilleggene du har. For de som går av nå, betyr dette en pensjon på om lag 66 % av lønn.
Når kan du ta ut pensjon – særaldersgrenser
Dette er et meget viktig, og litt komplisert område i ambulansetjenesten. Den vanlige aldersgrensen for de som jobber på ambulanse, er 60 år. Det betyr at man som hovedregel har plikt til å fratre senest ved 60 år, men til gjengjeld har man rett på en pensjon. Og pensjonen kan på visse vilkår allerede utbetales fra 57 år.
Det er en gruppe som ikke har 60 år som særaldersgrense, og det er de med autorisasjon som sykepleiere. De har i stedet 65 år som aldersgrensen, noe som følger som en konsekvens av at loven om pensjonsordning for sykepleiere ikke har lavere aldersgrense enn 65 år.
For å kunne slutte før 60 år, må du oppfylle noe vi kaller 85-årsregelen. Den er slik at summen av din egen alder og medlemstid i pensjonsordning til sammen må være minst 85 år. Dersom du oppfyller dette, vil du kunne ta ut en pensjon fra tidligst 57 år.
Dersom du som eksempel er 57 år og har 28 år som medlemstid i pensjonsordninga, er summen 85 år. Du vil da kunne ta ut en pensjon på 28/30-deler av full opptjeningstid fra det tidspunktet.
For mer informasjon om pensjon og særaldersgrenser, sjekk ut KLPs hjemmeside:
Overføringsavtalen
I offentlig sektor har vi noe vi kaller overføringsavtalen. Den sikrer at du får pensjon fra den siste offentlige pensjonsordningen du har vært medlem av, og at de tar hensyn til all annen opptjening. Dersom du sjekker medlemstiden din, så må du huske å sjekke andre ordninger du har vært medlem av tidligere.
