Ambulanse

Vil redde enda flere liv

Publisert Sist oppdatert

Ambulansearbeiderne i Porsgrunn tar i bruk ultralyd bilen for å avdekke en spesiell type hjerteinfarkt. Målet er at flere pasienter skal få riktig behandling raskere, forteller Sykehuset Telemark.
Tidligere: Infarkambulansen på Sørlandet kan avdekke uavklarte hjerteinfarkt
Les også: Kan bli helt avgjørende ved infarkt
Hør eller se også om hjerteinfarktambulansen til SSHF/SNLA på podkast eller Vimeo
– Dette er et faglig løft for en yrkesgruppe som sjelden får delta i forskning, sier leder for prehospital avdeling ved Sykehuset Telemark, Knut Inge Skoland. Han er glad for at Sørlandet sykehus og Stiftelsen Norsk Luftambulanse vil samarbeide med Sykehuset Telemark om dette forskningsprosjektet.
Målet er at flere infarktpasienter skal overleve og unngå senskader. Dersom flere får riktig diagnose tidligere, reduseres tidstapet ved at pasientene kan blir kjørt direkte til hjertesenteret i Arendal eller til Oslo for utblokking.
Én ambulanse har nå fått installert ultralydutstyr og utstyr for hurtigtest av blodprøver. 14 ambulansearbeiderne i Porsgrunn har fått opplæring i å ta ultralydbilder, og disse bildene blir sendt direkte til vurdering av kardiologer ved sykehuset. – Dette prosjektet er helt avhengig av kardiologene, og det er flott at vi har fått til et godt samarbeid med dem, sier Knut Inge Skoland.
I dag blir det tatt EKG av pasienten i ambulansen når det er mistanke om hjerteinfarkt, men ikke alle typer infarkt lar seg avdekke med EKG. Det finnes også en type hjerteinfarkt (NSTEMI) som først kan avdekkes på sykehuset. Det er denne typen infarkt ambulansemedarbeiderne ønsker å oppdage tidligere.
Les mer om saken hos Sykehuset Telemark

Powered by Labrador CMS