Ambulanse

Nytt prosjekt: Ambulansearbeidere skal behandle KOLS-pasienter i hjemmet

Publisert Sist oppdatert

DANMARK: Det kommende halvåret deltar ca. 100 ambulansearbeidere fra Region Syddanmark i et pilotprosjekt, som skal avklare om KOLS-pasienter i høyere grad kan behandles i hjemmet – og dermed unngå innleggelse, skriver BeredskabsInfo.

Målet er at undersøkelser gjennomføres prehospitalt, så pasienter og sykehus spares for unødvendige sykehusinnleggelser, samtidig som det spares ambulansekjøring.
Det er Falck som har tatt initiativ til pilotprojektet som i Region Syddanmark gjennomføres på ti ambulansestasjoner i Odense, Dalum, Kolding, Vejle og Esbjerg. De øvrige ambulansestasjonene fortsetter uendret med behandling i prosjektperioden. Det vurderes at cirka 100 ambulansearbeidere hos Ambulance Syd og Responce skal utdannes som del av prosjektet.
Ambulansearbeiderne som er med i prosjektet tar en blodprøve for å måle infeksjon, samt en måling av syrebasestatus for å måle oksygen/CO2, og foreta en ultralydsundersøkelse av lungene for å avklare, om det er tegn på andre sykdomstilstander. Akuttlegene på akuttlegebilene ser telemedisinsk med på ultralydsundersøkelsen.

Behandling kan avsluttes i hjemmet

Avklares det i forsøket at en pasient etter prehospital undersøkelse og behandling ikke har behov for innleggelse, så tilbys pasienten å bli hjemme. Ambulansen vil etter behov ta kontakt med hjemmepleie eller akutteam – eller pasienten vil bli oppfordret til å kontakte egen lege neste dag.
Ønsker en KOLS-pasient å bli kjørt til sykehuset så vil ønsket alltid bli imøtekommet i prosjektet.
Les mer om saken hos BeredskabsInfo

Powered by Labrador CMS