Ambulanse

Direktoratet erkjenner: Nasjonale responstid-tall er summen av mange feil tall

Publisert Sist oppdatert

Norske ambulanser rykker ut kjappere enn det ser ut som i Helsedirektoratets offisielle tall, tror direktoratet selv. Det melder Trønder-Avisa (krever innlogging).
Bakgrunn: Stempler responstider på helsenorge.no som «fake news»
Mer: Leder i Ambulanseforum om responstider - feil tall fører til mistillit
De jobber nå med å få på plass statistikk som speiler virkeligheten i ambulanse-Norge på en bedre måte.
– Jeg skulle helst hatt det på plass i går, eller i fjor, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Olsen til Trønder-Avisa onsdag ettermiddag.
«Shit in – shit out», skrev ambulansetjenesten i Helse Midt-Norge om de offisielle responstid-tallene for norske ambulanser, i sin årsrapport for 2018 – som Trønder-Avisa omtalte tirsdag.
Tirsdag ble det kjent at Helsedirektoratet har fjernet kommunevise responstid-tall fra sine nettsider.
Onsdag erkjenner etaten at de nasjonale tallene også er bygd opp av kommunetallene, som de selv mener ikke kan brukes.
– Svakheten i tallene blir større og tydeligere, jo mindre geografisk område man ser på, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Steinar Olsen onsdag ettermiddag.
Når Helsedirektoratet fortsatt publiserer nasjonale responstid-tall, er det fordi de mener feilen i tallgrunnlaget jevnes ut, jo større område som regnes med.
Olsen svarer på kritikken fra Midt-Norge med å ta selvkritikk på vegne av direktoratet.
– Det er ikke hyggelig å framstå som noe annet enn veldig solid, sier han, og forsikrer om at direktoratet anser det som en «prioritert oppgave» å fikse tallproblemene.
Helse Midt-Norge uttalte i Trønder-Avisa i høst at de trodde ambulansene deres i virkeligheten nådde fram raskere enn det de offisielle tallene viste.
Olsen tror de har rett. Men han kan ikke si det sikkert før alle landets helseforetak har gått over til en ny rapporteringsmetode.
Direktoratet jobber nemlig nå med at alle helseforetak skal kjøpe en ny programvare, og begynne å rapportere inn responstid på en ny måte. I den nye måten skal det spores om ambulansen rykket ut til et tettbygd eller et grisgrendt strøk ved hver tur.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS