Ambulanse

– Bekymringsverdig at det er skapt et feilaktig bilde

Publisert Sist oppdatert

Nordlandssykehuset fastholder at det ikke har vært noe stort problem med samtidighetskonflikter etter at en av ambulansene på Sortland ble fjernet. Ambulansetjenesten er god, er deres syn, ifølge Vesterålen Online (krever innlogging).
Siste: Ordfører lover orientering om ambulanse
Bakgrunn: Ambulansekutt har redusert beredskapen, det er ikke greit
Les også: Ny ambulanse-sjanse og – Det ble ikke mye dialog
Tidligere: Feil på feil i Bladet Vesterålens leder
Mer: Ambulansen opptatt i annet oppdrag – brannvesenet måtte frakte pasient selv
– Vi har en veldig god ambulansetjeneste i Nordlandssykehuset, med noen helt spesielle utfordringer knyttet til geografi. Det er bekymringsverdig at det er skapt et motsatt bilde etter at den nye ambulanseplanen inntrådte, sier klinikksjef Harald Stordahl ved prehospital klinikk Nordlandssykehuset til VOL.
Hovedendringa i tallene mellom 2016 - da det var to ambulanser - og 2017, er at det i for var langt færre oppdrag i Sortland. Det var spesielt færre grønne oppdrag, men også færre røde og gule. For Hadsel, Andenes og Øksnes har derimot oppdragsmengden økt, i Bø gått noe ned.
Nordlandssykehuset hevder de ikke har hatt noe stort problem med samtidighetskonflikter, altså oppdrag som «kræsjer», etter at en av ambulansene forsvant.
– Det finnes ingen enighet nasjonalt om hva som er en samtidighetskonflikt. Vi har et ønske om at det nasjonalt innføres en definisjon som sier at vi har en samtidighetskonflikt ved rødt oppdrag (akutt) hvis det går mer enn 5 minutter før AMK-operatør får satt inn ny ressurs i situasjonen. Dette er selvsagt en alvorlig situasjon som vi ønsker å ha oversikt over. Vi hadde i 2017 ingen slike situasjoner i Vesterålen, sier Stordahl.
– I påvente av at dette kan komme på plass har Nordlandssykehuset, fra 2017, tatt i bruk en registreringsmetode i egen AMK hvor samtidighetskonflikt defineres som «i hvor stor grad lokal ambulanse er umiddelbart opptatt ved behov for akutt eller haste-oppdrag». Vi har derfor ikke sammenlignbare tall med 2016, sier Stordahl.

Færre konflikter enn antatt

Sykehuset hevder attpåtil at de har fått færre slike konflikter enn de trodde før de la om. De brukte den sist nevnte definisjonen på en samtdighetskonflikt da de skulleberegne risikoen etter omlegging.
– Det ble da beregnet at det ville oppstå 135 samtidighetskonflikter i løpet av et år hvis det ble redusert med en ambulanse i på Sortland. Dette ble vurdert som akseptabel risiko, fordi vi har andre ambulanser i beredskap. Det ble av våre AMK-operatører registrert 56 slike samtidighetskonflikter i 2017, sier Stordahl.
Les mer om saken hos Vesterålen Online (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS