Akuttkjeden

Narvik mister akuttkirurgien

Publisert Sist oppdatert

Styret i Helse Nord har vedtatt at Lofoten sykehus beholder akuttkirurgien, mens Narvik mister beredskapen, skriver Dagens Medisin.

Et enstemmig styre vedtok tirsdag at Nordlandssykehuset Lofoten skal ha akuttsykehus med mulighet for akuttkirurgi. «Styret legger til grunn at Lofotens geografiske beliggenhet og værmessige forhold, særlig i vinterhalvåret, skaper utfordringer med å kunne transportere pasienter til andre sykehus og gjør at det må være muligheter for akuttkirurgiske vedtak», heter det i vedtaket.
I saken om Narvik var styret delt. Et mindretall fremmet forslag om at Universitetssykehuset Nord-Norge Narvik skal ha akuttsykehus med akuttkirurgi på døgnbasis. Forslaget fra de tre ansattrepresentantene ble nedstemt.
I tråd med direktørens ønske
Flertallet sluttet seg til innstillingen fra administrerende direktør Lars Vorland i Helse Nord, som gikk inn for å avvikle gastrokirurgi som døgnaktivitet. Gastrokirurgi skal være et poliklinisk og dagkirurgisk tilbud, men beredskapen skal altså avvikles.
– Vedtaket betyr at man tar bort den akuttkirurgiske beredskapen. Dersom det kommer inn pasienter med akutte problemstillinger, for eksempel blindtarmbetennelse, skal de overføres til Harstad eller Tromsø, sier Fredrik Sund, styremedlem i Helse Nord og kreftlege i Tromsø.
I vedtaket heter det at Narvik skal være et akuttsykehus med vurderings- og stabiliseringskompetanse med traumeberedskap, for å håndtere blant annet trafikkulykker.
– Min hovedbekymring er den faglige utviklingen, rekrutteringsmuligheter og det videre livet til Narvik sykehus som arbeidsplass, sier Sund.
Les mer om saken hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS