Plankrasj på sykehuset

Publisert Sist oppdatert

To ulike planer kutter både ambulanser og akuttberedskap i Lofoten og Vesterålen. Fagforbundet i Hadsel ber Nordlandssykehuset vurdere ambulanseplanen på nytt, ifølge Bladet Vesterålen.
«Styrkede prehospitale tjenester og ny ambulansebåt i Hadselfjordbassenget vil redusere transporttid mellom sykehusene», skriver regjeringa i forslaget til Nasjonal helse- og sykehusplan, som ble lagt fram for to uker siden.
Forslaget fra helseminister Bent Høie (H) er å legge ned den kirurgiske akuttberedskapen ved Nordlandssykehuset Lofoten og gjøre Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes til såkalt «stort akuttsykehus». Den skal behandles i Stortinget til våren.
Men tidligere i høst sendte Nordlandssykehuset et forslag til ny ambulanseplan ut på høring. Her går man inn for å fjerne én ambulansebil på Sortland, og justere aktiv-tida for en ambulanse på Stokmarknes. Det får Fagforbundet ikke til å stemme med regjeringas signaler om styrkede prehospitale tjenester.
–Stopp opp, utsett ambulanseplanen!
– Her bør Nordlandssykehuset stoppe opp og koordinere planene, sier koordineringsleder for Fagforbundet i Nordlandssykehuset, Bengt Are Pettersen, til Bladet Vesterålen.
Han mener en kombinasjon av reduksjoner på ambulansene og redusert akuttberedskap i Lofoten kan ha store konsekvenser.
– Ambulanseplanen bør utsettes til vi ser vedtaket i Stortinget – i hvert fall den delen som berører Vesterålen og Lofoten. Ellers blir man nødt til å lage en ny ambulanseplan neste år igjen, sier han.

– Vi diskuterer sykehusplanen

Ambulansesjef i Nordlandssykehuset, Loke Gulliksen, vil ikke proklamere noen form for stopp i arbeidet med ambulanseplanen som følge av forslaget til Nasjonal helse- og sykehusplan.
– Vi har lest alle dokumenter som er kommet, er oppdatert og har naturlig nok hatt møter internt for å diskutere hva dette betyr for oss, sier han til Bladet Vesterålen.
Men han mener prehospital avdeling ikke har grunnlag for å sette deler av ambulanseplanen på vent.
Les mer om saken hos Bladet Vesterålen

Powered by Labrador CMS