Aktuelt

Elektrisk framtid? Den nye el-akuttbilen til OUS kom rett fra leverandøren og til AmbulanseForum 2019.

Norges første elektriske akuttbil

Elektriske utrykningskjøretøy: Oslo universitetssykehus har fått en elbil i stallen.

Publisert Sist oppdatert

De ser ikke bort ifra elektrisk ambulanse i framtida, melder Elbil24.

I vinter fikk Danmark sin første elektriske akuttbil - en Tesla. Den gangen snakket Elbil24 med Oslo universitetssykehus HF (OUS), som bedyret at når elektriske ambulanser kom til Norge, så ville de være først ute.

De holdt det de lovet.

For i disse dager ruller Norges første elektriske akuttbil ut på veiene.

Valgte e-tron

Da vi snakket med OUS i vinter var selve bilmodellen den største utfordringen med en elektrisk ambulanse. OUS hadde ikke klart å finne fram til en bil som kunne dekke deres behov, og fremdeles være innenfor et holdbart budsjett.

Men dette var før Audi e-tron kom på markedet.

– Vi valgte å gå for denne bilen etter en totalvurdering. Vi vurderte både Tesla Model X, Audi e-tron og Mercedes-Benz EQC. Vi satte priser, rekkevidde og størrelse opp mot hverandre, forteller stasjonssjef ved OUS, Tommy Buch Abrahamsen.

Også bilens bagasjerom var en avgjørende faktor, forteller Abrahamsen.

– En akuttbil er avhengig av en viss størrelse på bagasjerom, da vi har et skuffesystem for utstyr bak. København har også noe erfaring med Tesla Model X som legebil, og her har vi hørt at det har vært noen utfordringer. Valget ble da e-tron.

Kun akuttbil

Bilen skal gå i trafikk i Asker og Bærum som akuttbil, forteller stasjonslederen.

– Akuttbil er en enmannsbetjent bil med paramedic, og har mer eller mindre det samme utstyret som en ambulanse, blant annet hjertestarter og medisinsk utstyr for voksne og barn.

Per nå har OUS fem akuttbiler i drift, men bare en av disse er elektriske. Bilen skal settes i drift om kort tid, og Abrahamsen sier de må skaffe seg erfaringer fra denne før de går til anskaffelse av flere.

– Elektrisk bil som utrykningskjøretøy er nytt, og det er lite data å innhente på dette. Vi håper at dette skal fungere på vår akuttbil-tjeneste, og at vi får såpass gode resultater at vi kan utvide på de andre bilene.

Les mer om saken hos Elbil24

Powered by Labrador CMS