AKTUELT 

Ambulanse i garasje
Flere helseforetak bruker reserveambulanser ved vedlikehold, sykdom eller tekniske problemer – men ikke alle fører statistikk over hvor ofte ambulanser står.

Regionale forskjeller i oversikt over ambulanser ute av drift

Responstid og ambulanser ute av drift var tema i et skriftlig spørsmål på Stortinget. Helseministeren viser til sprikende oversikt mellom regionene og milliardkostnader ved lovregulering.

Publisert Sist oppdatert

Marit Knutsdatter Strand (Sp) stilte nylig skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre om responstid og ambulanser ute av drift. Svaret fra Vestre viser at få ambulanser står, men at oversikten er mangelfull – og at det ikke er aktuelt å lovfeste responstid.

Prislapp for lovfestet responstid

– Responstid på ambulanse når man trenger akutt hjelp er ikke fastsatt i lovverket nå. Samtidig står ambulanser utenfor tjeneste hver dag i hele landet av ulike årsaker, ifølge Ambulanseforbundet, skrev Marit Knutsdatter Strand i sitt spørsmål til statsråden.

Hun ba om en oversikt over både antall ambulansebiler som står i snitt per måned i 2024 og responstider for de ulike helseforetakene.

Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre svarte at det stemmer at responstider ikke er forskriftsfestet:

– Det er riktig at krav til responstid for ambulansetjenesten ikke er forskriftsfestet. Dette er nærmere begrunnet i Meld. St. 23 (2024–2025) Fornye, forsterke, forbedre, svarte Vestre.

Han viser i svaret til at konsekvensene ved å forskriftsfeste responstider er omfattende:

– Det vil gi årlige ekstrakostnader i størrelsesorden 780 mill. til 1,26 mrd. kroner, behov for mellom 96 og 147 nye ambulansebiler og mellom 700–1200 flere årsverk. Tilgang til kvalifisert ambulansepersonell og opprettholdelse av deres kompetanse i nye ambulansestasjoner med få oppdrag, vil være en stor utfordring, sa Vestre.

FAKTA: Dette svarer helseministeren

  • Responstid er ikke lovfestet, og det er ikke planlagt å gjøre det.
  • Å lovfeste responstid vil koste mellom 780 millioner og 1,26 milliarder kroner årlig, og kreve 96–147 nye ambulansebiler og 700–1200 flere årsverk.
  • Statistikken for responstid i 2024 publiseres av Helsedirektoratet i juni 2025.
  • Helse Sør-Øst har ikke samlet statistikk over ambulanser ute av drift. Vurderer behov fortløpende og gjør risikovurderinger ved fravær.
  • Helse Midt-Norge rapporterer over 99,7 prosent oppetid i 2024, med bare to stasjoner (Frøya og Roan) med nedetid, til sammen 340 timer.
  • Helse Nord melder om to ambulanser ute av drift i Tana og Hammerfest i feriemåneder, til sammen 71 dager, og 56 kortvarige utmeldinger ved akutt sykefravær.
  • Helse Vest oppgir at ambulanser i Helse Bergen var ute av drift i 3074 timer i 2024 (ca. 0,3 bil i snitt). Helse Førde rapporterte 704 timer.
  • Ingen biler ute av drift i Helse Stavanger og Helse Fonna i 2024.
  • Regjeringen vil styrke lokal akuttberedskap gjennom bedre samhandling mellom helseforetak og kommuner.

Oppsummert av kunstig intelligens

Statistikken for responstider for 2024 er ifølge helseministeren ventet publisert i juni, da dette er en nasjonal kvalitetsindikator som utgis av Helsedirektoratet.

– Få ambulanser står

Når det gjelder antall ambulansebiler som står i snitt per måned, er bildet mer fragmentert. Helseforetakene har svært ulik praksis og tilgang på data. Flere peker på bruk av reserveambulanser som løsning.

Helse Sør-Øst opplyser at de ikke har tall på hvor mange ambulanser som har stått. De viser til at behovet for ambulanser varierer med døgn, uke og sesong, og at nedetid hovedsakelig skjer ved ferie og sykefravær:

– Det gjøres alltid en konkret risikovurdering basert på at tjenesten skal være forsvarlig, skriver Vestre i svaret.

Helse Midt-Norge leverte i 2024 totalt 948 270 operative timer, noe som tilsvarer en oppetid på over 99,7 prosent. De har 96 operative og 30 reserveambulanser:

– Det er kun to stasjoner som har rapportert nedetid grunnet manglende tilgjengelig bemanning: Frøya og Roan. Disse har hatt en samlet nedetid på 340 timer i 2024, opplyser helseforetaket.

Helse Nord rapporterer også høy tilgjengelighet, men Finnmarkssykehuset HF melder om at to ambulanser i Tana og Hammerfest ble tatt ut av drift i feriemåneder grunnet bemanningsutfordringer:

– Totalt har ambulanser vært ute av drift i 71 dager i 2024, i tillegg til 56 tilfeller med kortvarig utmelding på grunn av akutt sykefravær, ifølge helseforetaket.

Helse Vest gir mer nøyaktige tall:

– I Helse Bergen HF var ambulansebiler ute av drift eller parkert i totalt 3074 timer i 2024, noe som tilsvarer i gjennomsnitt 256 timer per måned, eller omtrent 0,3 ambulanse.

I Helse Førde HF var tilsvarende tall 704 timer i året – cirka 59 timer i måneden. Helse Stavanger og Helse Fonna rapporterte ingen biler ute av drift.

Vil styrke lokal beredskap

Statsråden viser til stortingsmeldingen som regjeringen nylig la fram for å styrke akuttberedskapen:

– Vårt mål er at innbyggere med akutt sykdom og skade får rask og trygg helsehjelp i hele landet, sa Vestre.

Han pekte særlig på samarbeid mellom helseforetak og kommuner:

– Det viktigste tiltaket for gode akuttmedisinske tjenester er å få til et godt samarbeid og planlegging mellom helseforetak og kommuner. Det gir bedre tjenester, er bra for pasientene og gir god bruk av ressursene.

Blant eksemplene på vellykkede lokale løsninger viser helse- og omsorgsministeren til Telemark, Lillehammer og Røros.

Powered by Labrador CMS