Utenriks

Slik vil kommunen og ambulansetjenesten samarbeide i Skåne

Publisert Sist oppdatert

Det er vanlig at det knirker i samarbeidet mellom kommunens sykepleiere og ambulansepersonell. I Skåne øker interessen for å gjøre noe med det, skriver svenske Dagens Medicin.
– Den egentlige agendaen er at man treffes og prater med hverandre. Helse og omsorgstjenesten har behov for det.
Det sier Poul Kongstad, sjef for ambulansetjenesten i Region Skåne, som i noen år har invitert til det såkalte Prehospitale huset.
Møtet får stadig større oppslutning, og i oktober var for eksempel 1177 (svensk helserådgivningstjeneste, som ikke må forveksles med vårt nasjonale legevaktnummer 116117, red anm.), avansert sykepleie i hjemmet og en rekke medisinsk ansvarlige sykepleiere fra kommunene i Skåne til stede. Målet er å lære mer om hverandres forutsetninger og bli bedre på samhandling.
Maja Sandström Olsson, medisinsk ansvarlig sykepleier i Kristianstad, hilser samhandlingsmøtet velkommen og håper at det kan gjenopptas lokalt.
– Vi trenger å oppklare noen misforståelser. For eksempel kan det ikke alltid være en kommunal sykepleier til stede når ambulansen kommer. De kan stå i sydenden av kommunen for å hjelpe en pasient som er døende. En del ambulansepersonell har fått for seg at en sykepleier må identifisere pasienten, men det er ikke riktig. Det holder med en person som kjenner pasienten godt, som for eksempel en av pleiepersonellet.
Et annet problem er når ambulansen gjør en annen vurdering enn det kommunesykepleieren har gjort.
Les hele saken hos Dagens Medicin

Powered by Labrador CMS