Utenriks
– I nær framtid kan vi gjenopplive folk 24 timer etter at de har dødd
Legene gir opp døde pasienter altfor lett, mener lege Sam Parnia. Slår inn åpne dører, mener norske eksperter, ifølge Dagbladet.
– Om 20 år kan vi være i stand til å bringe folk tilbake til livet 12 eller kanskje 24 timer etter at de har dødd. Man kan kalle det oppstandelse om man vil. Men jeg kaller det fremdeles gjenoppliving (resuscitering), sier Sam Parnia til magasinet Der Spiegel.
- Var død
Den 41-årige legen, som leder intensivavdelingen ved universitetssykehuset Stony Brook i New York, har gjort seg bemerket gjennom flere utspill og bøker om døden og dens forhold til medisinen, i tillegg til at han leder et forskningsprosjekt på nær-døden-opplevelser.
- Det folk flest oppfatter som døden i 2013, er en død som kan reverseres, sier legen.
Overfor The Guardian viser han til at fotballspilleren Fabrice Muamba i fjor ble brakt tilbake til livet, etter å ha fått hjertestans på banen i fjor. Gjenopplivingen foregikk i en time.
– Faktum er at Muamba var død. Og ble brakt tilbake til livet - ikke ved et mirakel, men med hjelp av vitenskapen, sier Parnia.
– Kunne reddet Gandolfini
– Unge og ellers friske mennesker burde ikke lenger dø av hjertestans. Dersom James Gandolfini fra «Sopranos» (som døde av hjerteinfarkt i Italia i juni, red.anm.) døde her, kunne han fremdeles vært i live. Vi ville kjølt ham ned og satt ham på ECMO, så vevet fikk oksygen, sier Parnia.
– Så, mens han var klinisk død, kunne han bli behandlet av hjertespesialisten, som ville finne blodproppen, ta den ut og putte inn en stent (rørprotese). Så kunne vi startet hjertet igjen.
Overfor The Guardian anslår han at opptil 40 000 amerikanere i året kunne vært reddet. Videre framholder han at i gjennomsnitt 18 prosent av dem som får hjertestans på amerikanske sykehus, overlever - men at andelen er langt høyere på hans eget sykehus, 33 prosent.
– Feiloppfatning
Parnia framholder at de fleste leger stanser gjenopplivingsforsøket etter 20 minutter, på tross av at en nylig studie konkluderer med at resusciteringen burde pågå i 40 minutter.
– Gjelder ikke Norge
Torkjel Tveita, overlege ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) og professor i klinisk medisin ved Universitetet i Tromsø (UiT), kjenner seg ikke igjen i Parnias framstilling.
– På UNN har opptil tre pasienter fått ECMO-behandling samtidig ved vår intensivavdeling, sier Tveita til Dagbladet.
Les mer om saken hos Dagbladet