Traumeomsorg

Ny prosedyre for prehospital stabilisering ved mulig nakke- eller ryggskade

Publisert Sist oppdatert

En bredt sammensatt nasjonal gruppe, utnevnt av Nasjonal kompetansetjenste for traumatologi, har laget en kunnskapsbasert prosedyre for pasienter som kan ha skade i nakke eller rygg.

Les også: – Praksisen med nakkekrager gikk for langt
Prosedyren legges i Helsebibliotekets samling av Fagprosedyrer, og håpet er at den skal brukes over hele landet.

Se prosedyren her

– En bred og nasjonal høringsprosess har bidratt til at prosessen for utarbeidelse av denne prosedyren har vært god og jeg ser derfor lyst på at dette kan bli en prosedyre som implementeres over hele landet og således gir en lik praksis. Dette er så nært vi kommer en nasjonal prosedyre, sier Elisabeth Jeppesen, som har ledet gruppa som har utformet prosedyren, ifølge Nasjonal kompetansetjeneste for traumatologi.
Gruppa har måttet balansere risiko for skade mot sjansen for gunstige effekter av ulike behandlinger. Per Kristian Hyldmo sier det slik:
– Et ustabilt nakkebrudd med fare for lammelser er en svært alvorlig skade, men opptrer relativt sjelden. Alvorlige hodeskader er hyppigere, og faren for forverring eller død er stor hvis pasienten har ufrie luftveier. Utfordringen blir da å sørge for frie luftveier, samtidig som en er svært varsom med nakke og rygg, sier Hyldmo som har vært med i gruppa og forsker på dette.
Vi tenkte i gruppa at vi måtte kunne klare å skille bedre mellom pasienter som trenger stabilisering av nakke og rygg og de som ikke trenger det – og ikke minst sørge for at bevisstløse pasienter ikke blir kvalt.

– Nå kan ledere i ambulanse- og luftambulansetjenester over hele landet velge å ta prosedyren i bruk. Samtidig ønsker vi tilbakemeldinger hvis det er forbedringer vi kan gjøre når den skal revideres, sier Torben Wisborg, leder for NKT Traume.
Les hele saken hos NKT Traume

Les også metoderapporten her

Powered by Labrador CMS