RETTmobil 2025 - Messerapport

– Med denne kan du bokstavelig talt skyte røntgenbilder i felt
– Her ser vi løsninger som utfordrer hvordan vi tenker ambulanse i Norge, sier Per Willy Hegge. Også Bliksund benyttet anledningen til å styrke sin internasjonale satsing. Se video!
Over 33 000 besøkende fra mer enn 50 land fant veien til Fulda da RETTmobil ble arrangert for 23. gang. Med over 500 utstillere fra 27 nasjoner ble messen nok en gang et samlingspunkt for nødetater, produsenter og beslutningstakere fra hele den prehospitale verden.
Ambulanseforum var på plass sammen med paramedisiner og fagskolelærer Per Willy Hegge fra Fagskolen Viken for å bli bedre kjent med nyvinninger og trender.
– Det er utstyr overalt. Bårer, generatorer, monitorer, bærestoler, ambulanser og brannbiler. Vi ser løsninger som ikke brukes i Norge i dag, men som gir inspirasjon til nytenkning, sier Hegge.

Nye bårekonsepter og ambulansemodeller
Blant det mest iøynefallende på årets messe var nye løsninger for pasienttransport. Ferno lanserte en ny båre hvor motoren tar seg av inn- og utlasting – også i bakker. Et ekstra batteri lades kontinuerlig i bårens slede, slik at man alltid har strøm tilgjengelig. Båra er kompatibel med eksisterende sleden som brukes til blant annet Stryker-båra i Norge.
En annen løsning fra produsenten Stem benytter en manuell vinsj med bånd for å trekke båra inn i bilen. Konseptet vekker nysgjerrighet, men Hegge stiller spørsmål ved hvordan systemet vil fungere i norsk vintervær.
– Det ser kanskje litt tungvint ut i praktisk drift, spesielt med tanke på snø, is og slitasje, kommenterer han.
I motsatt ende av skalaen finner vi et nytt konsept for akuttambulanse med plass til fire ledsagere, stor arbeidsflate og sentrert båre. Bilen veier sju tonn og er over åtte meter lang – et mulig problem i norsk topografi.
– Men her kan du nesten arrangere firmafest inne i bilen, spøker Hegge.
Mobil røntgen og komprimeringsmaskiner
Blant de mest overraskende nyhetene var et mobilt røntgensystem fra Sør-Korea, allerede i bruk prehospitalt i Korea og Italia. Systemet består av en pistollignende enhet og en digital plate – pakket i en sekk på størrelse med en norsk akuttsekk.
– Du kan bokstavelig talt skyte røntgenbilder i felt. Det er neppe klart for Norge helt ennå, men gir en pekepinn på hvor vi er på vei, sier Hegge.

Komprimeringsmaskiner fikk også stor plass. Schiller viste frem en ny, lett modell som pakkes i en bag og bruker et stroppesystem med brystplate. Maskinen mangler sugekopp, i motsetning til Lucas og tilsvarende systemer, men kan fremdeles levere justerbar kompresjonsdybde og sømløst batteribytte.
– Det er mange på markedet nå. Noen mindre, noen enklere, noen billigere – alle med fordeler og ulemper. Det er interessant å se bredden i hva som tilbys, sier Hegge.
Airbag for ledsager
Et annet høydepunkt var sikkerhetsløsningen fra Profile, der ambulansebilene nå kan leveres med airbag montert i veggen ved ledsagersete. Hegge har selv kjørt Profile-biler i mange år.
– Jeg prøvde å dytte hodet mitt mot veggen der airbagen kommer ut, og det var nesten som å hvile på en pute. Et klart løft for sikkerheten – men foreløpig en dyr løsning som ikke er i bruk i Norge, sier han.
Møteplass for redningsmiljøet
Arrangørene kaller RETTmobil «hjerteslaget for redningstjenesten», og messen fungerer ikke bare som produktvisning. Den årlige samlingen er også arena for faglige debatter og politisk påvirkning. I år deltok representanter fra alle de store tyske nødetatene, inkludert sivilforsvaret, hæren og de store humanitære hjelpeorganisasjonene. Den såkalte «elefant-samlingen» samlet aktørene til diskusjon om beredskap og krisehåndtering.
Seminarprogrammet var fulltegnet på forhånd. Her ble det blant annet presentert temaer som taktisk pasientbehandling, nye tekniske standarder og bruk av kunstig intelligens i sivil beredskap.
Bliksund for første gang med egen stand
Et norsk innslag på messen var Bliksund. CEO Janne Tvedt Morstøl forteller at selskapet nå satser tungt internasjonalt.
– Vi har lagt en klar strategi for å utvide markedet utenfor Norge. Først i Norden, deretter med oppkjøp i Danmark og Nederland. Nå har vi mange kunder i Tyskland, og det er derfor vi er her, sier hun til Ambulanseforum.
Bliksund har allerede rundt 60 prosent markedsandel på såkalt Crash Recovery i det tyske markedet, og målet med stand på RETTmobil var å møte både nye og eksisterende kunder.

– Dette er første året vi stiller med egen stand, og det har vært over all forventning. Vi har hatt stor pågang, også fra land utenfor Europa – senest fra Sør-Amerika, som ønsker en nasjonal løsning. Det viser at løsningene våre treffer behov langt utenfor det europeiske markedet.
Morstøl peker på betydningen av å være fysisk til stede og bygge relasjoner på en messe som dette, også som et av få norske selskaper i hallene.
– Det er morsomt å være en norsk stemme her, og det er gøy å se at vi blir lagt merke til.