Nødmeldetjeneste

– Det går for mye tid til falske nødtelefoner

Publisert Sist oppdatert

Politiet har blitt nedringt av unødvendige nødsamtaler i sommer. Leder av operasjonssentralen ved Telemark politidistrikt fortviler, melder NRK Telemark.
Politiet har lenge slitt med at flertallet av samtalene som kommer inn på nødlinjen, ikke er en nødssituasjon. Mange som ringer nødsentralen er personer med rus- og psykiatriproblemer. Andre ringer 112 ved en feil mens telefonen ligger i bukselomma, og andre lar barna leke med gamle telefoner. Noen ringer til og med bare for å spørre om hvor mye klokka er.

Ekstra stor pågang i sommer

Operasjonssentralen ved Telemark politidistrikt mottar i snitt rundt 11 000 telefonsamtaler i måneden, og omtrent 20 prosent av disse er til operasjonssentralen. Av de 20 prosentene er kun 1 av 10 reelle nødsamtaler.
Med andre ord, 90 prosent av telefonene som kommer inn på nødlinjen, er ikke nødssituasjoner.
Dette er ikke noe nytt, og dette er ikke spesielt for Telemark. Men likevel har pågangen i sommer vært utenom det vanlige.
– Vi har hatt ekstra stor trafikk i sommer, og det er noen innringere som går igjen, sier Tore Grindem.
Han er leder for operasjonssentralen ved Telemark politidistrikt.
– Det er både plagsomt og det opptar mye av arbeidskapasiteten til operasjonssentralen, sier Grindem.
Han ser hvor mye tid som går til å svare på falske alarmer.
– Det gjør jo at de ansatte blir forhindret i å gjøre andre viktige ting, siden 112 har førsteprioritet. Når noen ringer 50 ganger i løpet av en halvtime, får man ikke gjort stort annet, sier Grindem.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS