Medieklipp

Vart angrepen med øks – måtte vente ein time på ambulanse
Ambulansen tok ikke sjansen på å nærme seg huset der en kvinne var angrepet med øks. – Forstår at ventetiden er frustrerende i en slik situasjon, seier Helse Førde.
Natt til tirsdag ble to kvinner i 60-åra angrepet med øks i et hus i Askvoll. En av kvinnene vart hardt skadet, og fikk skader i både arm og i hodet, skriv NRK Vestland.
Hun har blitt innlagt ved Førde sykehus helt siden det skjedde.
Nå reagerer svigerdattera kraftig på kor lang tid ambulansen brukte på å hente svigermora.
– Det var ganske frustrerende. Jeg synes de kunne reagert mye raskere, seier hun.
– Det var blod, hun frøs og vi visste ikke hvor alvorlig det var. Da føler du deg hjelpesløs.
Politiets operasjonssentral ble varsla om hendingen kl. 0404. Første politipatrulje fra Førde vart sendt mot stedet like etter.
Reisevegen til Askvoll gjorde at de brukte mer enn en time på å ta seg fram til bustaden. Politiets vaktjournal viser 05:16, men avvik gjør at det kan ha blitt litt tidligere.
I mellomtiden tok ambulansen, som hadde kortere reiseveg, ikke sjansen på å nærme seg huset.
– Dette var en situasjon der våre rutiner tilsier at vi skal vente på politiet, seier Terje Ulvedal, kommunikasjonssjef i Helse Førde.
– Hadde klart å ta hånd om han
– Så farlig var det ikke, kvitterer svigerdattera.
– Vi var fire voksne personer her, vi hadde klart å ta hånd om han (den nå sikta 19-åringen, jour.anm.) om vi måtte det.
Hun legg til at gjerningsmannen selv kontakta politiet, og politiet bekrefter at 19-åringen på eget initiativ ringte politiets operasjonssentral.
– Ikke ei PLIVO-hending
Stabssjef Kjetil Øyri i Vest politidistrikt sier det er en hovedregel at politiet skal sørge for trygghet for nødetatane i oppdrag der det er våpen involvert.
Han presiserer likevel at ambulansetjenesten sto fritt til å gjøre sine egen skjønnsvurdering i dette konkrete tilfellet.
– Dette er ikke definert som en PLIVO-hending (pågående livstruende valgt), og da er det en klar mulighet for de andre nødetatane å vurdere egen trygghet for egen innsats. Det er òg en vurdering de kunne gjøre i dette oppdraget.
Ved en PLIVO-hending, der det har vært brukt skytevåpen, skal Helsepersonell tre tilbake og ta omsyn til politiet. Når for eksempel kniv eller øks blir brukt, så kan brann/helse selv vurdere risikoen med å gå til innsats, dersom politiet ikke er først på stedet.
– Hørte at han hadde øks
– Uansett om det heter PLIVO eller ikke, har vi et selvstendig ansvar for å vurdere tryggheten til vårt helsepersonell. Informasjonen vi hadde var at gjerningsmannen hadde øks, seier Terje Ulvedal i Helse Førde.
Han seier at de vurderte dette som en uavklart situasjon der våpen var involvert, og at det kunne være en fare for personell dersom de gjekk inn.
– Men vi har stor forståelse for at ventetiden er frustrerende i en slik situasjon, legger han til.
Siden brannvesenet er lokalt organisert har de gjerne kortere responstid enn politiet.
Loggen hos alarmsentralen viser at lokale brannfolk ble kontaktet av politiet klokka 04.42.
– Må prise oss lukkelege
To bilambulanser var framme ved huset klokka 05.02. I påvente av politiet var det da kommet brannfolk på stedet.
En halvtime seinere letta luftambulansen med den skadde kvinnen, og landa ved Førde sentralsykehus ca. kvart på seks.
Skadene var ikke livstruende.
– Vi må prise oss lykkelige over at det ikke var mer alvorlig, sier svigerdattera.