Medieklipp

Utbrudd blant personer som tar stoff med sprøyter i Trondheim

Publisert Sist oppdatert

Folkehelseinstituttet er varslet om tre tilfeller av blodforgiftning forårsaket av bakterien Bacillus cereus hos personer som tar stoff med sprøyter i Trondheimsområdet. Det er viktig å ha økt oppmerksomhet på symptomer på blodforgiftning hos sprøytebrukere og på mulig forurenset narkotika som kan være i omløp, melder Folkehelseinstituttet.

To av de syke har de siste ukene vært innlagt St. Olavs hospital. I tillegg har det i etterkant blitt rapportert et tilfelle som var innlagt i desember 2015. De syke har hovedsakelig injisert amfetamin.
- Personer som tar stoff med sprøyter og helsepersonell som er i kontakt med denne gruppen må være oppmerksomme på muligheten for at narkotika som sirkulerer i Trondheimsområdet kan være forurenset med sporer fra Bacillus cereus-bakterien, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet.
Det kan heller ikke utelukkes at forurenset narkotika sirkulerer i andre deler av landet. Det er nødvendig å ha oppmerksomhet på symptomer på blodforgiftning hos sprøyterbrukere.

Symptomer, prøvetaking og helsehjelp

Tidlige symptomer på blodforgiftning kan være influensaliknende plager med muskelverk og sykdomsfølelse. Senere symptomer kan være feber, frostanfall, rask puls, rask pust og generell dårlig allmenntilstand.

Om Bacillus cereus-infeksjon

Bacillus cereus er en sporeformende bakterie som vanligvis gir matforgiftning, men kan også i sjeldne tilfelle gi alvorlig sykdom hos immunsvekkede og personer som tar stoff med sprøyter. Symptomene forårsakes av toksiner (giftstoffer) som produseres av bakterien. Bakterien er allestedsnærværende i jordsmonn og i miljøet og kan være tilstede i åpne sår og narkotika. Også brukerutstyr kan være forurenset med bakterier. Sykdommen har vanligvis et forholdsvis mildt forløp og kan behandles med antibiotika.
Les mer om saken hos FHI

Powered by Labrador CMS