Medieklipp

– Plutselig går han til angrep uten forvarsel

Publisert Sist oppdatert

Daglig opplever ambulansepersonell vold. Torill Bjelde ante fred og ingen fare da hun ble angrepet, skriver NRK Østlandssendingen.
Les også: Tøff tjeneste i Tigerstaden
Oslo universitetssykehus har laget rapporten «Sikkerhet og risiko i ambulansetjenesten i Oslo og Akershus» der det kommer frem at mange av de ansatte blir utsatt for vold.

– Han tar tak rundt halsen min

– Det var for et par år siden, en tirsdag kveld i juli, et standard oppdrag. Vi har fått pasienten på båre og skal til legevakten. Plutselig går han til angrep, uten noe foranledning eller provokasjon. Han tar tak rundt halsen min og slår gjentatte ganger på hodet og overkropp, sier Torill Bjelde.

Torill Bjelde sto ved siden av pasienten, bak i ambulansen, da angrepet kom helt overraskende. Makkeren hennes sto utenfor bilen. Hun hadde ikke lukket ambulansedøra helt, og mens pasienten fortsatt holdt henne fast og slo, fikk hun skjøvet døra opp litt mer. Dermed hørte makkeren at hun trengte hjelp, og heldigvis var politiet like i nærheten.
– De kom stormende til og fikk frigjort meg.
Allerede samme kveld som Torill Bjelde ble angrepet sa politiet at de kom til å anmelde saken. I tillegg anmeldte Ullevål sykehus den. Hun fikk tilbud om sykemelding, men gikk på jobb etter noen fridager.
– Han måtte sitte inne. Han fikk ubetinget fengsel. Det var egentlig en veldig fin avslutning, at han fikk dommen sin.

I forbindelse med rus og psykiatri

Det jobber 415 mennesker i ambulansetjenesten til Oslo Universitetssykehus, og det kom inn 279 svar på undersøkelsen.
70 prosent av ambulansepersonellet som besvarte spørreskjemaet på sentrum stasjon i Oslo var utsatt for fysisk vold på jobb. De fleste av dem rapporterer at pasienter var voldelige i forbindelse med psykiatri- eller rusrelaterte oppdrag.
Torill Bjelde sier at de ansatte ikke får kurs i konflikthåndtering og selvforsvar på jobben, men at det er mye snakk om det.
– Det er en pågående diskusjon på vaktrommet og forhåpentligvis oppover i systemet. Det gjelder både mulighetene for selvforsvars- og konflikthåndteringskurs, og tilgang til verneutstyr, blant annet stikksikker vest. For hverdagen vår på jobb innebærer en stadig økende mengde rus- og psykiatrioppdrag, ofte en kombinasjon av de to.

Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS