Medieklipp

Fra Sykehuset Østfold utenfor akuttmottaket.

Dette populære studiet løfter andelen menn i helsefag

Det nye bachelorstudiet paramedisin gikk rett til topps på søkerlistene hos Høgskolen i Østfold, og her er andelen menn over det dobbelte av menn på sykepleierstudiet.

Publisert Sist oppdatert

– Studiet synes å vekke en bredere interesse enn andre helsefag på tvers av kjønn, kan rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen slå fast i et intervju i Dagsavisen.

For tallene lyver ikke. Blant førsteårsstudentene på sykepleierstudiet ved Høgskolen i Østfold (HiØ) er andelen menn bare 16 prosent. Paramedisinstudiet, som er nytt ved skolen dette studieåret, har til sammenligning en andel mannlige studenter på 38,7 prosent.

– Det kan kanskje tenkes at det akuttmedisinske virker mer forlokkende på en del menn, men det kan også henge sammen med tidligere, mangeårig profilering av sykepleieryrket, spekulerer rektoren, som selv gikk mot strømmen i sin tid og er utdannet sykepleier.

Rett inn på topp ti

Tall fra 2019 viser at andelen menn utdannet innen helse- og sosialsektoren på landsbasis var bare 15,5 prosent. Av sysselsatte med helse- og sosialfaglig utdanning var andelen menn 16,6 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Bachelorstudiet i paramedisin går over fire år og gir 180 studiepoeng, og ble i den første søkerperioden HiØ-studiet med høyest inntaksgrense og nesten 21 søkere per studieplass. Nesten 600 søkere fikk ikke plass.

– Studiet gikk rett inn på topp hos oss og dessuten inn på topp ti-lista i Norge, forteller rektoren.

Blant dem som søkte og fikk plass er Daniel Hansen, som er ambulansearbeider og nå skaffer seg bredere kompetanse. Han forteller at han trives med valget etter sine første uker.

– Vi har vært klar over at dette studiet har vært ønsket og etterspurt av samarbeidspartnere i helsetjenesten, men at studiet skulle gå rett inn med toppnotering i første runde var veldig gøy. Det er liten tvil om at den prehospitale helsetjenesten vil bli ytterligere styrket gjennom denne utdanningen, uttalte rektor Jelsness-Jørgensen til høyskolens egne nettsider tidligere i år.

Les hele saken hos Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS