Luftambulanse

–Vi risikerer ikke å kunne redde liv

Publisert Sist oppdatert

Etter å ha varslet internt i flere år, går nå redningsleder Bjørn Jarle Åmlid sterkt ut mot det han mener er en for dårlig beredskapsplanlegging. Det skriver E24.
VG har den siste tiden i flere saker belyst beredskapssituasjonen i Norge, fem år etter terrorangrepet 22. juli. Som svar på hvorfor Norge fremdeles ikke har flere politihelikoptre og bedre transportkapasitet, til tross for at politiet flere ganger har bedt om det, viser Justisdepartementet til back-up-planen sin: Redningstjenesten kan bidra om det er krise.
Det har redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen sett seg lei av, og går nå hardt ut mot det han mener er feilinformasjon:
– Det er svært uheldig at den politiske ledelsen sår tvil om hvem som faktisk disponerer redningshelikoptrene i Norge; politiet eller redningstjenesten. Nå gis det inntrykk av at det er blitt ryddet opp, men det er ikke riktig. Resultatet av en så dårlig planlegging er en dårligere beredskapssituasjon for både redningstjenesten, helsevesenet og politiet, sier Åmlid.

SLIK FUNGERER DET I DAG:

** Redningshelikoptrenes primæroppgave er redningstjeneste. Luftambulanse-oppdrag er sekundæroppdraget. Men – ved «akutte situasjoner med fare for liv og helse skal politiet med anmodning til HRS, umiddelbart få transportstøtte av redningshelikoptre såfremt dette er praktisk mulig», ifølge skrivet fra Justis- og beredskapsdepartementet.
** Det er Hovedredningssentralen som avgjør om redningshelikoptrene kan avgis til politiet. Denne beslutningen kan imidlertid i siste instans overprøves av Justis- og beredskapsdepartementet. Det er Politimesteren i det distrikt Hovedredningssentralen ligger som er øverste leder for Hovedredningssentralen.
** Redningslederne ved Hovedredningssentralen tar avgjørelser om hvilke oppdrag som skal utføres og prioriteres, og har det overordnede ansvaret for koordineringen av disse. Det er imidlertid 330-skavdronen, som ligger under Luftforsvaret, som opererer helikoptrene. Om helikoptrene avgis, er det dermed en sak mellom Forsvaret og politiet.

Han er nestleder i Redningstjenestens Personalforening.
– Årsaken er enkel: Når det legges opp til at tre store organisasjoner skal ha tilgang til samme helikoptre, vil tilgangen samlet sett bli dårligere, forklarer han.
Avdelingsdirektør Jarle Øversveen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge er også bekymret.
– Hvis tre aktører skal benytte den samme ressursen er dette dårlig beredskapsplanlegging. Slik situasjonen er nå, er det potensielt to av tre som ikke får det de har behov for hvis alle belager seg på å benytte dagens redningshelikoptre. Men en ting er planlegging – når vi står overfor en faktisk hendelse må vi sørge for at riktig hjelp når frem så raskt som mulig, sier han.
Les mer om saken hos E24

Powered by Labrador CMS