Luftambulanse

Verdig farvel med en ildsjel

Publisert Sist oppdatert

Det var en fullsatt Bragernes kirke i Drammen da Jan Einar Andersen (52) ble bisatt i dag. Familie, venner og kollegaer fra alle nødetater fra nært og fjernt hadde tatt turen for å ta farvel og vise ham den siste ære.

Jan Einar sovnet rolig inn med de nærmeste rundt seg tirsdag den 30. juni. Han ble født den 5. desember 1962, og ble bare 52 år gammel. På disse årene har han satt sterke spor etter seg, særlig når det gjelder samvirket mellom nødetatene.
«Bisettelsen var en statsmann verdig. Utenfor Bragernes kirke sto utrykningskjøretøyer oppstilt, utallige kolleger fra politi, brannvesen og helsevesenet sto æresvakt da kisten ble båret ut av kirken. Som en siste hilsen fløy fire helikoptre over begravelsesfølget - tre fra luftambulansen og et politihelikopter», skriver Drammens Tidende.

I tillegg fulgte en kortesje av politi-, legebiler, ambulanser og brannbiler foran og etter begravelsesbilen, mens kolleger i rødt sto æresvakt langs veien.
Jan Einar Andersen ble kåret til årets ambulansearbeider i 2009 under Ambulanseforum. «Årets ambulansearbeider» er den gjeveste prisen man kan få som ambulansemedarbeider i Norge, skriver Drammen live24 under tittelen «Tok farvel med avholdt ambulansearbeider».
– Utallige er de liv som er blitt reddet på grunn av hans engasjement og innsats, sier Tor Stein Hagen, mangeårig venn og kollega av Jan Einar Andersen til Drammens Tidende.
Hagen gir Andersen er stor del av æren for at nødetatene i dag er langt bedre rustet når de rykker ut til en ulykke.
I jobben reiste Andersen land og strand rundt og kurset redningsmannskap i hvordan de skal samarbeide på et skadested.
– Den beste av de beste, en sann ildsjel og en brobygger mellom nødetatene. Den som så verdien av at alle skulle samvirke til det beste for pasientene. En fagpioner som så muligheter der andre så utfordringer, han kjente alle - absolutt alle, sa Snorre Gundersen, ambulansesjef i Vestre Viken i sin begravelsestale. – Han vil husket som den som tok vare på sine og inkluderte alle. Den som delte på sine kunnskaper og gjorde andre gode. En som satte andre foran seg selv. En med varme og smittende humør.
Flere fra familien holdt også tale, og det gjorde også arbeidsgiveren Stiftelsen Norsk Luftambulanse:
– Det er litt uvirkelig som arbeidsgiver å stå her. For Jan Einar representerte så mye liv, og var så fokusert på å redde liv. Han har preget mye av det vi har drevet med, og vært en drivende kraft bak tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid. Han oppnådde å utdanne over 25.000 innsatspersonell fra brann, politi og helsepersonell. Han sto alltid på. Han var ukuelig, målrettet, han var en idealist, han var uredd, utrettelig og han var involverende, sa generalsekretær Hans Morten Lossius i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
– Han vil bli husket som en ildsjel over alle ildsjeler, sa Lossius til Drammens Tidende.

– Et stort tomrom

– Jan Einar fikk andre med på sine ideer. Han hadde et fantastisk nettverk og et vinnende vesen. Det vil bli et stort tomrom etter ham. Jan Einar vil bli husket som det brennende navet i det tverrfaglige samarbeidet, sier Lossius.
Det er opprettet en egen minneside for Jan Einar her. Der kan du skrive en siste hilsen.
I stedenfor blomster og kranser til båren og hjemmene, ønsket Jan Einar og familien en gave til sønnen Mathias og stedatteren Marens utdannelse. Gaven kan settes inn på Jan Einars minnekonto: 1208.07.81928.
Les også: Agent 11S – intervju med Jan Einar Andersen
Les mer og se video fra bisettelsen i Drammens Tidende
Les også Drammen live 24

Powered by Labrador CMS