Luftambulanse

UNNs tre helikopterbaser øvde på vinteraksjoner

Publisert Sist oppdatert

Helikopterbasene i Tromsø, Evenes og Svalbard er samlet i byen for å øve på redningsaksjoner på vinterstid. De har felles utfordringer, men ulike erfaringer og håper å lære av hverandre, skriver iTromsø (krever innlogging).
Helikopterleger, redningsmenn og piloter øvde på fire ulike scenarioer i dagslys før de skulle gjenta de samme øvelsene i mørket på kveldstid.
Bård Rannestad er seksjonsoverlege ved helikoptertjenesten i Tromsø og kursleder for treningsopplegget.
– Redningsoppdrag er utfordrende nok på sommertid, men her i nord har vi tilleggsutfordringer med vær, snø og mørketid. Derfor skal vi øve på ulike aksjoner i både lys og mørke slik at vi som jobber ved de tre helikopterbasene kan utveksle erfaringer og lære av hverandre, sier Rannestad.
Onsdag morgen gikk med til forelesninger før piloter, leger og redningspersonell samlet seg i en av lavvoene ved Tromsø Alpinpark for å spise suppe og drikke kaffe. Utenfor er det mildvær og regnet bøtter ned.
Ved ett av bordene sitter lege Torvind Næsheim som har lang erfaring med å rykke ut i helikopter når noen trenger hjelp i fjellet.
– Når vi kommer ut til folk som er skadd eller tatt av skred så må vi ta avgjørelser hele tiden. Derfor er det viktig at vi øver så vi er sikre på avgjørelsene vi tar, sier Næsheim.
– Folk forventer at dere skal få panikk, men det får dere ikke?
– Nei, for panikk setter ikke inn før man eventuelt ikke lenger har en strategi. Derfor er målet vårt med treningen at vi aldri skal slippe opp for strategier. Vi må alltid ha både en plan-b og en plan-c, sier Næsheim.
Les mer om saken hos iTromsø (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS