Luftambulanse

Staten nekter å betale landingsplass for nytt redningshelikopter ved nye SUS

Publisert Sist oppdatert

Nytt sykehus får ikke 40 millioner for å kunne ta imot nye redningshelikoptre. Myndighetenes avslag formidles via Aftenbladet.

Da Stortinget bestilte nye redningshelikoptre for 16,8 milliarder kroner i 2011, ble det også satt av penger til tilpasninger til sykehus for å kunne ta imot de nye helikoptrene.
Høyere vekt, støy og vindtrykk fra rotorene var blant faktorene som kunne forringe landingsmulighetene.
En kartlegging for norske sykehus er gjennomført, men Justis- og beredskapsdepartementet (JD) ønsker ikke å kommentere prislapp eller hva som må gjøres hvor per nå.
Helse Stavanger er tilbudt økonomisk støtte til å oppgradere landingsplassen på Våland, men siden det bygges nytt sykehus, ble prosjektet for nye redningshelikoptre (NAWSARH) bedt om å overføre 40 millioner kroner til ny landingsplass på Ullandhaug.
I midten av oktober lå saken fortsatt til vurdering, ifølge departementet. Nå har svaret kommet. Via Aftenbladet.
– Det vurderes ikke som aktuelt å overføre midler fra NAWSARHs budsjett til bygging av landingsplass i forbindelse med et nytt universitetssykehus i Stavanger (SUS). Landingsplasser ved nye sykehus er ikke omfattet av NAWSARHs ansvarsområde. Saken er avklart med Helse- og omsorgsdepartementet, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Bondevik i JD i en e-post.

Har ikke fått beskjed

Inger Cathrine Bryne, administrerende direktør i Helse Stavanger, svarer nei på spørsmål om Helse Stavanger har fått samme tilbakemelding.
– Vi har ikke fått noen tilbakemelding. Dersom dette stemmer, er jeg selvsagt skuffet over beslutningen, skriver hun i en e-post til Aftenbladet.
– Helse Stavanger hadde forventet å få tilskudd til dette formålet, og vår hensikt med å bruke det på Ullandhaug var å unngå å sløse med fellesskapets ressurser. De 40 millionene ville trolig ikke dekket totalbehovet, i tillegg ville investeringen kun hatt varighet frem til 2023. Etter at det nye sykehuset tas i bruk, skal alle helikopter med pasient lande på Ullandhaug.
– Får dette noen konsekvenser? Hvordan skal dette i så fall dekkes inn i det nye sykehusprosjektet?
– Vi har sikret at vi har ressurser innen gjeldende investeringsramme, men dersom vi ikke får dette tilskuddet, vil det selvsagt ha betydning for totalrammen.
Les mer om saken hos Stavanger Aftenblad

Powered by Labrador CMS