Luftambulanse

Fagfolk frykter krisen i ambulanseflytjenesten vil vare lenge

Publisert Sist oppdatert

Helseminister Bent Høie mener krisen i ambulanseflytjenesten er over i januar. Men beredskapstallene så langt viser få tegn til bedring, og fagfolk frykter krisen kan bli langvarig, skriver NRK Troms.

Tidligere: Ber om støtte fra Forsvaret – igjen
Bakgrunn: Høie ikke fornøyd med luftambulansetilbudet i nord
Les også: Babcock setter inn ekstra ambulansefly i nord
Mer: Syv nye piloter inn i ambulanseberedskapen
– Vi ser ikke en snarlig løsning, og er bekymret for at det kan vare. I AMK og UNN er vi mentalt forberedt på at det kan vedvare over tid, sier seksjonsoverlege og medisinsk leder i luftambulansetjenesten på UNN , Bård Rannestad.
Det er omtrent seks måneder siden det svenske selskapet Babcock overtok driften av flyambulansetjenesten. Siden da har beredskapen vært svekket. En vesentlig årsak er pilotmangel. Det er tidkrevende både å ansette og å trene opp nye piloter.
Ferske tall NRK har fått viser at ambulanseflyene i snitt hadde 88,61 prosents tilgjengelighet i hele landet, i oktober. Dag til dag har tallene svingt fra mellom 74,74 til 98.61 prosent.
NRK har vært i kontakt med flere personer som er bekymret for at det blir både vår og sommer før krisen i ambulanseflytjenesten er over. Kildene hører til både innenfor og utenfor ambulanseflytjenesten.
Også lederen av Finnmark legeforening, Paul Olav Røsbø, tror krisen vil vare en stund. Han forteller at dagens situasjon gir dem utfordringer.
– Vi kan forvente at vi ikke får pasienten av gårde slik vi fikk tidligere. Det stiller krav til dem som står igjen på bakken for å holde situasjonen stabil, og for å finne andre løsninger, sier Røsbø.

Høie: – Ikke bra

På spørsmål til helseminister Bent Høie (H) på hvor lenge han kan leve med at Babcock ikke leverer i henhold til kontrakt, svarer han slik:
– Det er selvfølgelig ikke bra. Vi har sanksjonsmuligheter i kontrakten, men det viktigste for meg er at vi har god beredskap for befolkningen. Derfor har vi satt inn ekstratiltak. Det vil det være så lenge det er behov for det, sier Høie.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS