Luftambulanse

Dropper ambulansejetfly for å bedre beredskapen på Svalbard

Publisert Sist oppdatert

Helse Nord har nå kommet frem til hvordan de skal styrke beredskapen på Svalbard. Det etterlyste ambulansejetflyet blir det ikke noe av, melder NRK Troms.

Tidligere: Finner ikke rom for å prioritere jetfly i Tromsø og Luftambulansen tar i bruk jetfly
Siden snøskredet på Svalbard i desember i 2015, som tok to menneskeliv, har Helse Nord jobbet med hvordan de skal forbedre beredskapen på øysamfunnet.
Det ble først planlagt å få på plass et ambulansejetfly stasjonert i Tromsø, som skulle kunne fly mannskap og utstyr nordover ved behov. Senere bleforslaget forkastet, men Universitetssykehuset Nord-Norge fortsatte å jobbe for et slik tilbud.
I april i år snudde Helse Nord delvis, da de vurderte et ambulansejetfly som kunne være i beredskap på vinterstid.
Nå har de konkludert hvordan de skal styrke beredskapen. Løsningen blir å etablere vaktordning for anestesilege i tilknytning til Sysselmannens helikopter, kombinert med å plassere mer medisinteknisk utstyr i Longyearbyen, skriver Helse Nord i en pressemelding.

I tillegg har Helse Nord RHF tatt kontakt med Lufttransport AS med sikte på å drøfte muligheten for en avtale om å bruke et Dornier propellfly som er utplassert på Svalbard. Med dette flyet i beredskap kan alvorlig skadde pasienter eller andre med behov for rask helsehjelp overflyttes til fastlandet.

– Det gir en sikrere helårsløsning, og gir en bedre tilstedeværende beredskap på Svalbard. Det skaper større trygghet og gjør at vi kan ha høyere kompetanse på der oppe, sier beredskapssjef i Helse Nord, Oddvar Larsen, til NRK.

16 millioner i året

Det vil koste 16 millioner kroner i året å etablere vaktordningen for anestesilege. I tillegg regner de med å bruke 1,6 millioner kroner på nytt utstyr.
Les mer om saken hos NRK Troms

Powered by Labrador CMS