Luftambulanse

Ambulansepilot: – Mest kompliserte fjellredningsaksjonen på flere år

Publisert Sist oppdatert

I april 2016 var tre svenske skiturister i Jotunheimen. To av dem gikk utfor en skrent, og falt over 30 meter. Det skulle vise seg å bli den mest komplekse fjellredningsaksjonen på mange år, skriver NRK Hedmark og Oppland.

Det var på en topptur i Jotunheimen 18. april i 2016 at tre svenske turkamerater opplevde det som for alltid vil prege livene deres. At de alle tre var fjellvante hjalp ikke denne gangen.
– Jeg gikk først, Tomas rett bak meg og til sist Lars. Det var der et sted noe gikk feil. Sikten forsvinner og vi går over kanten.
Tomas og Tobias faller rundt 35 meter og blir liggende urørlige på breen. Sistemann får ringt etter hjelp.
Den første nødmeldingen ble ringt inn klokka 14:44. Lydloggen fra ulykka vitner om dramatiske meldinger.
Været var så dårlig at luftambulansen ikke kom seg helt inn til ulykkesstedet. Eneste mulighet var å fly inn den lokale fjellredningsgruppa.
– Når det kom frem at det var to skadde, ble det rekvirert to luftambulanser og en Sea King. Plutselig var aksjonen mye større, sier redningsmann i Nord-Gudbrandsdal Alpine Fjellredningsgruppe, Ulf Ryen.

Kjemper for livet

Nødetater på bakken og i lufta jobber hardt for å redde de svenske skituristene, tross ekstremt vanskelig forhold på grunn av vær og vind. På breen kjemper Tomas Ivner for å holde liv i kameraten Tobias.
– Da sier jeg til Tobias, nå er de her. Endelig er de her.
Sterkt nedkjølt og med ti knekte ryggvirvler blir Tomas fraktet ut. For Tobias er det enda verre.
– Mens vi holder på blir han stadig dårligere, og til slutt får han det som vi oppfatter som en hjertestans, sier Andreas Simensen som er anestesilege og var med på redningen.
Tobias svever mellom liv og død på vei til sykehuset i Trondheim.
– Det er den mest komplekse fjellredningsaksjonen på mange år, sier pilot i luftambulansen, Morten Jystad.

Tilbake til Lom

Men etter måneder på sykehus har både Tomas og Tobias kjempet seg tilbake til livet. Og det gode samarbeidet mellom luftambulansen og fjellredningsgruppa gjorde at de ble reddet ut i live 18. april 2016.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS