Innenriks

Var uten nødnett i fire døgn

Publisert Sist oppdatert

Det nye nødnettet til seks milliarder kroner lå nede i over fire døgn i Steinkjer. Brannvesenet måtte bruke reserveløsninger for å kalle inn mannskapene, melder Trønder-Avisa.
Sist lørdag rykket brannvesenet ut til en bil som hadde havnet i Figgaelva i Steinkjer. Det nye nødnettet hadde da vært nede i Steinkjer-området i flere timer, og brannvesenet måtte bruke reserveløsninger for å få kalt inn nok mannskaper.
Fire døgn senere var nødnettet i Steinkjer stadig nede, og brannvesenet hadde ingen informasjon om når det nye sambandet til seks milliarder kroner skulle være oppe og gå igjen. Først på torsdag var nettet tilbake i drift.
– Det er helt utrolig at noe slikt kan skje med tanke på ressursene som er brukt for å få dette opp å gå. Det er heller ikke første gang vi opplever at sambandet er ute av drift, sier brannsjef Håvard Bye ved Brannvesenet Midt IKS.

Brukte reserveløsning

Når det oppstår en større hendelse, som i verste fall en storbrann, sendes det normalt ut en fullalarm fra 110-sentralen som alle i brannvesenet får inn på sine radioer. Mens nødnettet er nede, må hver enkelt brannmann kontaktes direkte.
– Vi har reserveløsning med talemelding som sendes ut gruppevis til mobiltelefonene til hver enkelt brannmann. Slik har vi holdt på nå i mange dager, sier Bye.
Nesten like ille synes han det er at de ikke får noen informasjon om hva som foregår, eller når feilen kan forventes å være rettet. Hadde noe tilsvarende skjedd i Telenor eller NetCom, mener Bye det ville ført krav om hoderulling.

Beklager nedetiden

Leder for teknisk forvaltning hos Direktoratet for nødkommunikasjon, Dagfinn Sjøvik, sier de bare må beklage at brannvesenet i Steinkjer måtte klare seg uten nødnett i over fire døgn, men påpeker at de har en oppetid på over 99,95 prosent på det nye nødnettet.
– Av og til inntreffer det hendelser som gjør at stasjoner faller ut. Det er beklagelig, først og fremst overfor brukerne i området. Det skal ikke være sånn, og det skal heller ikke være sånn at de blir uten nett i flere dager, sier han.
Les mer om saken hos Trønder-Avisa

Powered by Labrador CMS