Innenriks

Kavalkade: Hva skjedde i 2017?

Publisert Sist oppdatert

#Metoo. Ambulansetjenesten får sin første kvinnelige ambulansesjef. Det første bachelor paramedic-kullet uteksamineres. Vi går inn i et nytt tiår. Ambulanseforum har bladd gjennom tidligere numre. Hva var i nyhetsbildet for tre år siden?

Kavalkade – hva skjedde i 2010, 2011 og 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 og 2018?
Mer: Hva spådde man om prehospital akuttmedisin i 2010?
1. Et forskningsprosjekt ser på nalokson nesespray som blir gitt av ikke-helsepersonell før ambulansen ankommer.
2. Helse Møre og Romsdals ambulansetjeneste starter operativ lederutdanning.
3. Ny retningslinje for aksidentell hypotermi kommer på høring i mai. Retningslinjen omhandler samhandling, diagnostikk, behandling og transport. Målgruppen er alle aktører, både frivillige og profesjonelle, som enkeltvis eller sammen håndterer kalde pasienter.

4. Første kull bachelor paramedics uteksamineres fra OsloMet. Alle havner i helserelatert jobb i etterkant.
5. Nasjonalt AMK IKT-prosjekt stanses i mai. Det oppgis at prosjektet har blitt for komplekst og risikofylt. Ny teknologi på AMK er sårt tiltrengt, så dette er dårlige nyheter.
6. Nilsson Special Vehicles lanserer Volvo XC90.
7. Nasjonal traumeplan signeres av fagdirektørene i helseforetakene.

8. #metoo blir et tema: Seksuell trakassering i arbeidslivet. Det viser seg at det er et stort og omfattende problem i mange land. Også når vi undersøker norske ambulansetjenester.
Kvinner fra ulike tjenester forteller om utrygghet på jobb og at de opplever å bli sett på som problemet om de varsler, mens de som trakasserer får fortsette som før. Har dette blitt bedre siden 2017 mon tro?

9. Sykehuset i Vestfold arrangerer regionalt ambulansemesterskap.

10. Helsevaktbilen på Røros starter opp 4. september. Den er bemannet med en paramedisiner fra kl. 10-22 på hverdager, og står til legevaktas disposisjon netter og helger. Et pionerprosjekt for å tenke nye former for beredskap.
11. Sykehuset Østfold får ny ambulansesjef: Merete Storli Tveit er Norges første kvinnelige ambulanseleder.

12. Ny ambulanseleder i Helse Bergen. Den 1. oktober får Øyvind Østerås jobben som avdelingssjef for Akuttmedisinsk klinikk med ansvar for ambulanse, luftambulanse og AMK.
13. Stavanger får ny megastasjon.
14. Overgangsperioden for ny akuttmedisinforskrift forlenges med fire nye år til 2022. Helseforetakene får ytterligere noen år på å klare kompetansekravene.
De vanskelige kravene:

  1. Begge på en ambulanse skal ha førerkort for kjøretøyklassen og utrykningssertifikat.
  2. Autorisasjon eller lisens som helsepersonell.
  3. Nødvendig ambulansefaglig kompetanse.
Powered by Labrador CMS