Innenriks
Folk er usikre på førstehjelp
Sommeren er høysesong for drukningsulykker hos både barn og voksne. De færreste kan førstehjelp når ulykken er ute, skriver Dagsavisen.
Til tross for at det knapt er noen forskjell på førstehjelp på barn og voksne, avdekker en ny undersøkelse fra Codan Forsikring at nærmere åtte av ti nordmenn ikke er i stand til å utføre førstehjelp på barn.
– Grunnlaget for å overleve er ofte den personen som er nærmest når det skjer. Blir det ikke satt i gang hjerte- og lungeredning ved hjertestans, minsker sjansen for å overleve drastisk minutt for minutt. Det hjelper ikke med all verdens medisinsk utstyr om ikke noen har tatt ansvar og startet med førstehjelp, sier operativ leder André Tiller hos ambulansetjenesten i Oslo og Akershus til Dagsavisen.
– Bare sett i gang
– Er folk flinke til å starte med førstehjelp når ulykken er ute?
– Mange er flinke og setter i gang med livreddende førstehjelp. Andre melder seg ut og venter til hjelpen kommer. Men inntrykket er at de fleste er flinke til å ringe 113, og der får man god bistand over telefonen til vi kommer, sier Tiller.
– Det viktigste er at man gjør noe. Mange er redde for å gjøre noe galt. Har man hjertestans, er situasjonen så alvorlig at det bare er å sette i gang uten å tenke på at noe kan gjøres galt, sier Tiller.
Han er ikke så opptatt av hvor mange innblåsinger og kompresjoner man gjør.
– Det optimale er bare at man begynner å trykke på brystkassa, sier han.
Les mer om saken hos Dagsavisen