Innenriks
Fire av ti mannlige sykepleierstudenter slutter – føler seg diskriminert
– Jeg syns jo det er veldig trist at så mange slutter. Vi trenger flere menn i dette yrket her, og det er en stor overvekt av kvinner. Og jeg merker det spesielt på arbeidsmiljøet, at det blir bedre når det er en likevekt av begge kjønn.
Kristian Imingen Skjellet er siste års sykepleierstudent ved Høgskolen i Hedmark, og for tiden i praksis ved akuttmedisinsk avdeling på sykehuset i Hamar. Selv om han setter pris på å være sykepleierstudent, som gir ham mye som menneske, kunne han ønske at det var flere menn søkte seg til studiet.
Og ikke minst, at flere av dem som begynte på studiet fullførte. For i hans kull har 10 av 25 gutter sluttet, altså 40 prosent.
Dette mannefrafallet er ikke unikt, det er helt identisk med landsgjennomsnittet, viser tall fra SSB. Fire av ti mannlige sykepleierstudenter fullfører ikke utdannelsen.
Blir diskriminert under praksis
Kristian mener at arbeidsforholdene som guttene møter ute i praksis kan være mye av forklaringen.
– Mange av mennene føler seg rett og slett skviset ut av rollen sin. De føler seg litt malplassert og da kanskje spesielt under praksisen. For det er jo noen kvinnelige sykepleiere som er litt skeptisk til menn.
Han husker særlig godt et eksempel på det han ironisk kaller en «gammel, god sykepleier».
– Jeg hadde en kvinnelig sykepleier i praksisen som mente at gutter dugde bare til å ta opp søppel og være på skyllerommet.
Kun ni prosent av norske sykepleiere er menn, en herreandel som er lavere enn mange sammenlignbare land i Europa.
Les mer om saken hos NRK