Fagstoff

– Vent med å kutte navlestrengen

Publisert Sist oppdatert

Heller ikke dårlige nyfødte bør avnavles før det har gått ett minutt, ifølge ny prosedyre i Møre og Romsdal. Jordmor håper andre sykehus følger etter, skriver Dagens Medisin.

Jordmor Elisabeth Sæther ved Kvinneklinikken i Helse Møre og Romsdal har sammen med kolleger utarbeidet en ny prosedyre som skal gi nyfødte den beste starten på livet. Prosedyren, som er basert på siste forskning, er godkjent av Kunnskapssenteret og tilgjengelig for andre sykehus som vil ta den i bruk.
- Det nye er at vi venter med avnavling også for de barna som er dårlige, for eksempel av oksygenmangel, ved fødselen. Selv om barnet er slapt venter vi minimum ett minutt før vi klipper navlestrengen samtidig som vi setter i gang hjelpetiltak. For å spare tid, for eksempel hos premature, kan man alternativt melke navlesnoren for at blodoverføringen skal skje raskere, sier jordmor Elisabeth Sæther til Dagens Medisin.
- Ha is i magen
Hun forteller at mange barn som man trodde kom til å trenge gjenopplivning, kommer seg raskt ved hjelp av blodoverføringen fra navlestrengen.
- Ved å ha litt is i magen kan vi spare disse barna for unødvendige hjelpetiltak, som potensielt også kan medføre skade på lungene, påpeker Sæther.
Frem til 2009 var det vanlig å klemme av navlestrengen rett etter fødselen for å få tatt blodprøve. Sæther sammenligner dette med å koble en pasient fra respirator – uten å vite om han kan puste selv.
Les mer om saken hos Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS