Fagstoff
Ut med ren oksygen, inn med romluft
Nå endres verdensstandarden for oksygenprosent ved gjenoppliving av nyfødte.
Nå endres verdensstandarden for oksygenprosent ved gjenoppliving av nyfødte, skriver Oslo universitetssykehus på sine nettsider.
Det er takket være professor Ola Didrik Saugstads forskning at ny standard for gjenoppliving av nyfødte trolig innføres i oktober.
For 35 år begynte Saugstad sin forskning som førte til at han oppdaget at cellene til nyfødte som blir født med oksygenmangel blir skadet ved selv kortvarig bruk av 100 prosent oksygen.
Ren oksygen er giftig for øyne, lever, lunger, hjerte og hjerne.
Romluft bedre
Forskningsgruppen til Saugstad oppdaget etter hvert at barna kom seg raskere og færre døde ved å bruke romluft (21 prosent oksygen) under gjenopplivning i stedet.
Barna som ble gitt romluft fikk raskere økning i hjertefrekvensen og tok sine første pust tidligere. Dødeligheten hos nyfødte som må gjenopplives vil reduseres betydelig hvis vanlig romluft brukes i stedet for ren oksygen (100 prosent oksygen).
Forskningsresultatene har vakt stor internasjonal oppmerksomhet. For over 20 år siden var professor Saugstad nærmest alene om å hevde at ren oksygen kunne være farlig for nyfødte som trenger gjenoppliving. Også for tidlig fødte barn har hatt glede av redusert oksygenprosent.
I de senere år har arbeidet hans blitt anerkjent og oksygenprosenten til barn har gradvis blitt redusert. Dette vil bedre helsen til millioner av babyer i verden. Resultatene har Saugstad oppsummert i en fersk artikkel i det ledende medisinske tidsskriftet The Lancet.