Fagstoff

Store forskjeller på når hjertepasienter får livsviktig undersøkelse

Publisert Sist oppdatert

Jo raskere en hjerteinfarktpasient får røntgenundersøkt blodårene rundt hjertet (kransårene), desto lavere er risiko for død, hjerteinfarkt og andre komplikasjoner, melder Fædrelandsvennen.
Men det er store forskjeller på hvor lang tid det tar for å få undersøkelsen: I Arendal får ni av ti undersøkelsen innen fristen, i Hammerfest bare to av ti.

  • I Helse Sør-Øst utredes 66 prosent av pasientene innen 72 timer.
  • I Helse Midt er 48 prosent utredet innen 72 timer.
  • Ved Arendal sykehus, Ullevål sykehus, og Universitetssykehuset Nord-Norge ble henholdsvis 93, 85 og 82 prosent av pasientene utredet innen 72 timer.
  • Ved Ålesund sykehus, Kristiansund sykehus og Hammerfest sykehus ble 28, 26 og 23 prosent utredet innen 72 timer.

– Forskjellene kan ikke forklares med ulik transporttid, men kan skyldes at den faglige vurderingen av hastegrad varierer mellom sykehus og/eller at det er ventetid ved overflytting fra et lokalsykehus til ett av de åtte sykehusene som utfører kransårerøntgen, sier faglig leder ved Hjerteinfarktregisteret, Kaare Harald Bønaa.

72 timer

Nasjonale retningslinjer anbefaler røntgenundersøkelse innen 72 timer for pasienter med akutt hjerteinfarkt. Men kun 58 prosent av pasientene blir undersøkt innen denne fristen, og det er store forskjeller mellom sykehusene når det gjelder ventetiden.
Dette kommer frem i resultatene fra Norsk hjerteinfarktregister som offentliggjøres i dag.

De fleste overlever

Bønaa sier at pasienter med akutt hjerteinfarkt får god behandling ved norske sykehus.
– Dette gjenspeiles ved at en stor andel av pasientene overlever det som i utgangspunktet er en meget alvorlig sykdom, sier han.
Men Bønaa mener noen pasienter sannsynligvis venter for lenge på den viktige kransåre-undersøkelsen.
Les mer om saken hos Fædrelandsvennen

Powered by Labrador CMS