Fagstoff

Redder ureddbare liv med REBOA

Publisert Sist oppdatert

På London Trauma Conference fortale Sammy Sadek om resuscitativ endovaskulær ballongokklusjon av aorta (REBOA), som er en relativt nyinnført prosedyre prehospitalt.

Fra Ambulanseforum nr. 2 2015
Ønsker du å abonnere? Sjekk her
Mer: Heftig debatt om invasive metoder prehospitalt i Norge
Les også: Nødthorakotomi i Norge beskrevet i Tidsskrift for Den norske legeforening
REBOA er en invasiv prosedyre for å stoppe store bekkenblødninger som har høy dødelighet.
Litt enkelt beskrevet går man inn i en arterie i lysken og fører et kateter med ballong opp i aorta. Ballongen blåses så opp for å blokkere aorta slik at man ikke skal dø av massiv mage eller bekkenblødning på vei til sykehuset.
Skader med høy dødelighet
Bekkenblødninger har høy dødelighet. Halvparten dør før intervensjon. Googler man Sadek finner man et oppslag i London Evening Standard hvor en ung dame på 24 år ble reddet av prosedyren i januar 2014.
«Victoria Lebrec overlevde fordi en lege fra London Air Ambulance gjorde en livreddende prosedyre i veikanten for at hun ikke skulle blø i hjel.» Lebrec sier til Evening Standard at hun er glad for å være i live, og Tom Konig, en kirurg, sier at for to år siden ville hun ikke overlevd lenge nok til å nå sykehuset.
Prosedyren har vært utført fire ganger i verden prehospitalt og to har overlevd. I dag er gjerne de eneste mulighetene massiv blodtransfusjon eller å åpne brystet for å gi hjertemassasje.
En slik pasient i måneden
Ifølge Sadek ble REBOA for første gang utført under Koreakrigen av oberst Carl Hughes i 1954. I London startet en arbeidsgruppe i 2012 med å se nærmere på disse pasientene. De fant ut at de har en omtrent en slik pasient hver måned som dør.
Gjennomsnittlig har de ti dødsfall i året i London som følge av bekkenskader. Utstyret de bruker er raskt, enkelt, bærbart og de bruker det når det ikke er noen diagnostisk usikkerhet om at det er en massiv blødning og at pasienten ikke vil klare turen til operasjonsbordet.
Dermed har de begynt å bruke REBOA som en bro til operasjonsbordet. Komplikasjoner kan være rupturer, emboli eller at den settes feil. Sadek håper REBOA blir en standard prosedyre prehospitalt.

Powered by Labrador CMS