Fagstoff
Ble reddet av spesialmetode mot slag
Halfdan Vølstad (64) fikk behandling bare 48 minutter etter at han ble lam av slag. I Stavanger reddet legene livet hans på grunn av en spesiell operasjonsmetode.
Halfdan Vølstad (64) fikk behandling bare 48 minutter etter at han ble lam av slag. I Stavanger reddet legene livet hans på grunn av en spesiell operasjonsmetode, skriver Aftenposten.
Hvert år rammes 15 000 nordmenn av hjerneslag. Da ødelegges 1,9 millioner hjerneceller hvert sekund. Den nye «Stavangermodellen» sparer tid og liv for pasienter hvor vanlig behandling ikke hjelper.
Ved slag mister et område i hjernen blodforsyningen. Dette fører til at hjernecellene dør, først i «kjernen» av området, deretter gradvis i området rundt i løpet av noen timer. Det er derfor det haster med behandling.
2. januar fikk Halfdan Vølstad slag. Han var innom jobben en tur, og i løpet av sekunder ble halve siden av kroppen lammet og han falt sammen. De rundt ham handlet umiddelbart, og ringte AMK-sentralen klokken 11.00. 48 minutter senere var han diagnostisert og behandlingen med blodproppoppløsende væske var i gang (såkalt «plumbo-behandling»).
– Helt fantastisk
For noen pasienter er ikke dette nok: Hos Vølstad måtte legene legge ham på operasjonsbordet, og sette i gang kateterbehandling da «plumboen» alene ikke kunne fjerne blodproppen. Generelle intervensjonsradiologer, i tett samarbeid med diagnostiske nevroradiologer, hentet ut proppen fra hjernen.
– Det er bare helt fantastisk, nå er jeg like kjekk igjen, og jeg planlegger å begynne på arbeid ganske snart, forteller Vølstad.
I Stavanger har legene på eget initiativ skaffet seg kunnskapen til å løse slike akutte situasjoner. Derfor har fremgangsmåten blitt døpt «Stavanger-metoden» i fagmiljøet.
Hadde tatt lengre tid
Dersom 64-åringen hadde bodd i Oslo, hadde han ikke ligget på operasjonsbordet så raskt. I hovedstaden er slagbehandlingen delt mellom Ullevål og Rikshospitalet. De fleste slagpasienter skal ha «plumbo-behandling».
Pasientene sendes først til Ullevål sykehus. Men dersom pasienten bør behandles med nevrointervensjon, trilles vedkommende tilbake til ambulansen, og kjøres til Rikshospitalet. Det kan bety en forsinkelse på ca. én time.
– Pasienten blir kjørt fra sykehus til sykehus i Osloregionen mens hjernecellene dør, sier Are Brean, leder i Norsk nevrologisk forening.