Hopp til hovedinnhold
Anne-dukken. Foto: Laerdal Medical


Begynte med «Anne» på 50-tallet - vant eksportpris

Laerdal Medical gikk helt til topps i konkurransen om årets eksportpris. – Det er en god anerkjennelse, sier administrerende direktør Alf Christian Dybdahl i Laerdal Medical til Ambulanseforum.

Prisen ble delt ut av næringsminister Jan Christian Vestre på årets Eksportkonferanse i regi av Eksportfinansiering Norge (Eksfin) og Innovasjon Norge. Econnect Energy vant prisen som årets nykommer. Laerdal Medical kom foran de andre finalistene GE Healthcare og Nexans Norway. I alt var det 70 bedrifter som kjempet om årets eksportpris.

Vil redde én million mennesker

Laerdal Medical satte Norge på verdenskartet med sin livredderdukke. Selskapet utvikler produkter og treningsopplegg som gjør helsepersonell trygge i jobben. Bedriften hevder seg i et stort internasjonalt marked gjennom kontinuerlig innovasjon. Den tradisjonsrike bedriften har over 2000 ansatte, hvorav 75 prosent jobber utenfor Norge. Laerdal eksporterer sine løsninger til de fleste land i verden med operasjoner i 26 land og distributører i 70 land. Målet er å bidra til å redde én million flere menneskeliv globalt innen 2030.

– Vi har hatt fokus på det internasjonale markedet. Siden vi etablerte oss i USA har vi vært gode og heldige med dra nytte av markedet. Fra starten har vi hatt en strategi om å nå så langt som mulig, og med denne prisen blir det en anerkjennelse fra noen som har sett hva vi har gjort, sier Dybdahl. Han forteller videre at de i dag har en stor portefølje, og 99 prosent er utenfor Norge.

– Vi er en norsk familebedrift med norske verdier, noe jeg tror mange setter pris på, sier Dybdahl.


Fra Innovasjon Norge adm. dir. Håkon Haugli, adm. dir. i Innovasjon Norge, fra Laerdal Medical CEO Alf-Christian Dybdahl, fra Econnect Energy, CCO Magnus Eikens og CFO Miriam Emilie Wennberg, fra adm. dir. Eksfin Tone Lunde Bakker. 

– Imponerende eksportsuksess

Administrerende direktør Tone Lunde Bakker i Eksfin forteller i en pressemelding at Laerdal Medical er et firmanavn han har kjent siden jeg var liten på grunn av øvingsdukken Anne.

– Idag er dette en ledende og innovativ bedrift som bidrar til å redde liv over hele kloden. Laerdal er en imponerende eksportsuksess og en verdig vinner av årets eksportpris, sier Lunde Bakker.

GE Healthcare som kjempet om topplasseringen er Norges største farmasøytiske produksjonsbedrift og verdens største produsent av jodholdige kontrastmidler for røntgen og CT til sykehus verden over. GE Healthcare er nominert fordi selskapet har vist at det er mulig å drive konkurransekraftig fra Norge, i et globalt marked og i konkurranse med tilsvarende internasjonale produsenter.