Hopp til hovedinnhold


Ambulanseførere sovner ved rattet

Hver tredje ambulansefører som har svart på en undersøkelse i avisen Vårdfokus har duppet av foran rattet, skriver Sveriges Radio.

SVERIGE: Undersøkelsen fra Vårdförbundets avis Vårdfokus ble sendt til drøyt 2000 sykepleiere som jobber i ambulansetjenesten. Av de nesten tusen som svarte på undersøkelsen oppgir cirka 3000, altså hver tredje, at de enkelte ganger har begynt å duppe av når de har kjørt.
– Jeg er sjokkert. Å tenke på at det er så mange trøtte ambulansesykepleiere i trafikken synes jeg er skremmende, sier trafikkforsker Jörgen Lundälv fra Borås.
I statistikken leser han også en tikkende bombe, da 60 prosent svarer at de jobber til tross for at de er trøtte, ifølge Vårdfokus.
Mange steder i Sverige jobber ambulanspersonell såkalte døgnvakter.
På fredag kommer dommen i en unik sak som har blitt behandlet i Gøteborgs tingrett. Vestre Gøtalandsregionen er tiltalt for brudd på arbeidsmiljøloven etter at en ambulansesykepleier sovnet bak rattet og kjørte av veien på en døgnvakt etter å ha kjørt 23 timer på vakt.
Aktor Kristina Persson mener at det var den lange vakten som var grunnårsaken til at ulykken skjedde.
Trafikkforskaren Jörgen Lundälv synes at arbeidsgiver og de som kjører ambulanse må ta ansvar om de er for trøtte til å kjøre.
– Med hånden på hjertet så synes jeg at man skal gi nøkkelen til arbeidsgiver og si «nei jeg kan ikke kjøre ambulansen».
Les mer om saken hos Sveriges Radio og Vårdfokus