Ambulanseorganisering

Storbråk om militære i ambulanser

Publisert Sist oppdatert

Fortsatt satsing på militære i en svensk ambulansetjeneste har fått tre fagforbund til å se rødt. «Det er løgn at det ikke var noen avvik i sommer. Vurderingen sykehusledelsen henviser til er ikke korrekt,» sier Kerstin Kerstin Forsberg Angshed i Vårdförbundet, ifølge Västgöta-Bladet.
Bakgrunn: Virksomhetssjef - jeg tror på denne løsningen og Helsedirektoratet i Sverige underkjenner militære i ambulansene
Mer om saken: Virksomhetssjef etter kritikk – militære har rett kompetanse for ambulansejobb
Les også: Militære fortsetter å kjøre ambulanse
Tillitsvalgte fra Vårdförbundet, Kommunal och Vision (tidigare SKTF) viser til evalueringen av sommeren med militære som tekniske assistenter. Det ledelsen nylig beskrev som en vinn-vinn situasjon uten et eneste avvik.
Det er ikke sant, mener yrkesorganisasjonene.
- De slår seg på brystet for å kunne holde ambulansene rullende, men med den innstillingen er vi på vei tilbake til 50-tallet, sier Monica Malmkvist, seksjonstillitsvalgt i kommunal.
Fagforeningene fikk ikke være delaktig i evalueringen, til tross for løfte om det. Derfor gjorde de en tverrfaglig sammensetning som gir et helt annet bilde.
I evalueringen står blant annet at «Vi har fått tydelige signaler fra medlemmene at tekniske assistenter ikke fungerer på en bra måte i virksomheten.» Sykepleiere beskriver gjentatte ganger en «følelse av ensomhet» når det arbeider med en teknisk assistent, de «opplever økt stress da jeg må tenke for to om hva som skal gjøres», sier en.
I kommentarene finnes materiell som ligner på avvik, mener man. Det finner også kommentarer om at teamarbeidet sviktet.
- Personellet har uttrykt at de føler seg utrygge. Den medisinske utdanningen trengs, sier Eliasson.
De legger til at det ikke er noe personlig mot assistentene, men det handler bare om kompetanse.
Det snakkes om at de syv militære sanitetssoldatene delvis reddet sommeren. Det provoserer Monica Malmkvist.
- Mina medlemmer, ambulansebehandlerne, nevnes ikke, selv om flere av dem har jobbet opptil 200 timer overtid for å få virksomheten til å gå rundt. Det er beklemmende å se hvordan ledelsen kan senke en hel yrkesgruppe.
Hun sier også at hun i tre års tid forgjeves har påpekt at ambulansebehandlerne trenger mer utdanning.
- Alt er så kortsiktig. Man vanner ut i stedet for å heve kompetansen. Hvorfor skal man lage en ny yrkeskategori og senke kvaliteten på pasientbehandlingen?
Les mer om saken i Västgöta-Bladet

Powered by Labrador CMS