Ambulanse

UNN fjerner ambulansebåten

Publisert Sist oppdatert
Universitetssykehuset Nord-Norge skal spare penger. Derfor kuttes ambulansebåttilbudet i øyriket fra nyttår, ifølge Harstad Tidende (krever innlogging).
Ambulansebåten skal erstattes med en beredskapsferge. Det er ikke inngått avtale med rederiet Norled, som drifter ferga ennå.
Reder Svein Rune Vindedal i Sogneskyss, som har drevet ambulansebåten i ni år, mener endringen kan få alvorlige konsekvenser for innbyggerne på øyene rundt Harstad.
– Det er ikke uvanlig at det blir endringer i vår drift av båter, men i dette tilfelle vil nedleggelse av båten gi et langt dårlige akuttilbud for øyboerne. Jeg er meget bekymret for tryggheten til folk.
Han påpeker at dagens ambulansetilbud fungerer veldig godt.
– Vi har døgnbemanning på Bjarkøy, og kan gå mot pasienten nesten med en gang alarmen går. Nå skal tilbudet erstattes med en beredskapsferge. Akuttilbudet settes flere tiår tilbake, sier han.
Universitetssykehuset Nord- Norge har sagt opp avtalen med rederiet fra 1. januar 2019. 11 ansatte på Bjarkøy (seks på båten og fem ambulansearbeidere), og en ansatt i rederiet i Sogn og Fjordane mister jobben. I tillegg nedlegges ambulansestasjonen på Bjarkøy.
Kostnadene til kontrakt med rederi og ambulansepersonell på Bjarkøy er beregnet til å koste 13,5 millioner kroner årlig, står det i saksutredningen.
Videre skriver direktør Marit Lind at det i stedet for 13,5 millioner, vil det nye tilbudet koste sju millioner i året. Én million til fergeberedskap, og seks millioner til økt ambulanseberedskap i Harstad, Ibestad og Midt-Troms.
I saksutredningen står det at ambulansebåtoppdragene i året er cirka 200. Det avviser reder Vindedal.
– Jeg skjønner ikke hvor direktøren har det tallet fra. Det som er faktum er at vi i snitt har mer enn ett oppdrag i døgnet, rundt 360 turer i året. Men direktøren kan ha differensiert mellom ambulanseoppdrag og pasienttransport, og bare tatt med den ene transporttypen i saksframlegget, sier han.

Les mer om saken hos Harstad Tidende (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS