Ambulanse

Stor mangel på ambulansearbeidere

Publisert Sist oppdatert

DANMARK: Ambulansene i Region Hovedstaden mangler 50 ambulansearbeidere kun få måneder før den nye ambulanseordningen trer i kraft i Region Hovedstaden med Falck og Københavns Brandvæsen bak rattet, ifølge TV 2 Lorry.

I fjor ble det kjørt over 60.000 akutte turer og nesten 200.000 syketransporter i Region Hovedstaden.
Men for øyeblikket er det færre ambulansearbeidere til å kjøre ambulanser enn det burde være.
Falck har i alt cirka 500 ambulansearbeidere til å kjøre Hovedstadens ambulanser, men har ubesatte stillinger.
– Vi mangler 50 ambulansearbeidere for å kunne kjøre som vi gjerne vil, sier Louis Illum Honoré, kommunikasjonssjef i Falck til TV 2 Lorry.
Fra første februar vil Falck stå for omkring 65 prosent av alle ambulanseturer i regionen og Frederiksberg Brandvæsen for de resterende 35 prosentene.
I Region Hovedstaden understreker man at det er de firmaene som står for driften som skal sikre at det er tilstrekkelig mange ambulansearbeidere.
Hos Falck klarer man situasjonen ved å la de ansatte ambulansearbeiderne jobbe overtid. Falck avviser at mangelen på ambulansearbeidere går ut over sikkerheten.
En av forklaringerne på at det er mangel på ambulansarbeidere er at de flykter fra et presset arbeidemiljø.
Ambulansetjenesten i Danmark kom ut på anbud for første gang i 2008.
Etter dette har ambulansearbeidernes hverdag blitt mer og mer presset.
En stor stressfaktor er at selskapene må ta alle ambulanser på anbud hvert 6 år. Hver gang risikerer ambulansearbeiderne å miste jobben.
De pressete arbeidsvilkårene gjør at mange eldre medarbeidere forlater jobben.
– Når de har kjørt ambulanse hos oss 10-15 år sier de at de skal finne på noe annet. Det er dumt, ikke minst for de unge som skal lære av dem, sier Dennis Thorbech Christensen, tillitsmann for amulansearbeiderne i Frederiksberg Brandvæsen.
Les mer om saken hos TV 2 Lorry

Powered by Labrador CMS