Ambulanse

Nei, «nødinfo» kan trolig ikke hjelpe deg

Publisert Sist oppdatert

De siste ukene har mange delt et tips om nødinfo på mobilen. – Ikke kast bort dyrebar tid, råder ambulansesjef ifølge NRK Livsstil.
Det populære rådet dreier seg i hovedsak om å la andre personer få tilgang til helseopplysningene dine i en nødsituasjon, selv om telefonen er låst. Nødinfo-funksjonen lar deg legge inn opplysninger om blodtype, medisinbruk, kontaktinfo til pårørende og ta stilling til donor-spørsmålet.
Både P4 og Side2 har omtalt hvordan Iphonen kan redde livet ditt med denne funksjonen. Men sannheten er at hvis ulykken først er ute, vil nødinformasjonen trolig ikke kunne benyttes.
– I slike nødsituasjoner leter jeg ikke etter mobiltelefoner. Jeg melder ifra og gir vedkommende førstehjelp der og da, sier Guttorm Brattebø til NRK. Han er avdelingsoverlege og leder for ambulansetjenesten ved Haukeland universitetssykehus.

– Lær deg førstehjelp

Brattebø mener at alle er tjent med at helseinformasjon blir mer tilgjengelig, men at denne løsningen byr på utfordringer.
– Mobilen kan være lånt eller mangle oppdaterte opplysninger, som for eksempel om medisinbruk. Det kan være livsfarlig, så denne funksjonen er ikke så nyttig som det høres ut som, dessverre.
Ambulansesjefen oppfordrer folk som kommer til en ulykke om å ikke kaste bort verdifull tid på å lete etter en mobil.
– Opplysninger om pårørende kan kanskje brukes i neste ledd, av de som tar imot pasienter på sykehus, men der og da må folk gi riktig førstehjelp. God førstehjelp går aldri av moten.
Les mer om saken hos NRK

Powered by Labrador CMS