Ambulanse

– Liv kan gå tapt om legeskyssbåten flyttes

Publisert Sist oppdatert

Frp-politiker raser mot svekkelse i akuttberedskapen i Finnmark, melder Altaposten (krever innlogging).
Rut Olsen, lokalpolitiker for Frp og den mest markante talspersonen for bygdene i ytre Altafjord, er frustrert og oppgitt over forslaget som kan flytte legeskyssbåten enda lengre vekk fra henne og sambygdingene.
– Sett fra befolkningen i distriktsbygdene i Alta er forslaget om å flytte legeskyssbåten fra Øksfjord til Hasvik en ny bekreftelse av at myndighetene ikke har noe mål om å gi oss her ute trygghet for liv og helse. Vi protesterte til ingen nytte da avtalen med Mjånes, som var stasjonert i Kvalfjord og var legeskyssbåt for befolkningen i ytre Altafjord, ble avviklet for fire fem år tilbake. I stedet fikk vi en legeskyssbåt i Øksfjord og en betydelig svekket responstid. Nå gjentar dette seg på nytt, sier Olsen.
Hun er ikke i tvil: Dersom legeskyssbåten nå flyttes fra Øksfjord til en base i Hasvik, vil det gi en økt responstid. Det har vært antydet at avstanden mellom Hasvik og Øksfjord vil ta en halv time eller mer.
– Vi snakker da om at det kan ta godt over en time før legeskyssbåten kan nå pasienter i de veiløse bygdene ute i Rognsund-området. Før pasienten kan være på sykehus kan vi plusse på ytterligere en timer, påpeker Frp-politikeren og legger til:
– Hvem tar ansvaret? Vi fikk veldig godt demonstrert hvor viktig legeskyssbåten var da lille Mina fikk pusteproblemer og legeskyssbåten i Øksfjord måtte i aksjon som eneste redning. Hva om båten i en slik situasjon er ytterligere en time unna?
11. februar er fristen for innspill i forhold til «Overordnet ambulanseplan for Finnmarkssykehuset 2018 - 2028.
34 kommuner og institusjoner har fått høringsutkastet til behandling. Høringsutkast, innspill og rapport fra SINTEF skal 19. mars behandles i styret for Finnmarkssykehuset HF.
Les mer om saken hos Altaposten (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS