Ambulanse

Bios om ustabile akuttbiler: Falcks skyld

Publisert Sist oppdatert

Nederlandske Bios kjenner seg ikke igjen i at akuttbilene i Region Syddanmark har vært ute av drift mange timer hver uke, ifølge Danmarks Radio Fyn.
Bakgrunn: Kaos i dansk ambulansetjeneste og Vår avspasering har plutselig forsvunnet
Les også: Insourcer ambulanstjenesten og lokker med en ekstra månedslønn
Konkursrammede Bios Danmark sin kommunikasjonsarbeider Martin van Leeuwen svarer:
- Vi gjenkjenner ikke de presenterte fakta. Såvidt vi kan se er bilene i oversikten kjøretøy som vaktsentralen rår over. Det gir ingen informasjon om hvorvidt kjøretøyene var til rådighet. Om bilene skulle kjøre ut var opp til vaktsentralen som ble drevet av regionen, svarer Bios skriftlig.
Danmarks Radio spurte også Bios hvordan selskapet har det med at de manglende beredskaper kan ha kostet liv. Til det svarer Leeuwen:
- Bios var utrolig godt forberedt på ambulansemarkedet, men kunne ikke ha forutsett Falcks uansvarlige oppførsel, og at regionen ikke grep inn i det. Etter vår mening er det Falck som har skapt en risiko ved å trekke over 300 ambulansearbeidere ut av Region Syddanmark for å ødelegge konkurranse på markedet.
Bios påpeker også at selskapet anser det for å være dårlig ledelse at Region Syddanmark etter Bios oppfatning lot Falck flytte hundrevis av ambulansearbeidere ut av regionen og til andre landsdeler før Bios overtok ambulansedriften i september 2015.
Ifølge Bios burde regionen ha hatt en klausul i kontrakten med Falck om at de forpliktet seg til å medvirke lojalt ved overgangen til en ny ambulanseoperatør.
I mai 2015 innkaldte regionen dog Falck til et møte for nettopp å drøfte lojalitetsforpliktelsen i kontrakten. Det skjedde etter at det kom fram at Falck skal ha truet folk med sparken dersom ambulansearbeidere hjalp Bios med oppstarten mens de var ansatt hos Falck.
Daværende helsedirektør i Region Syddanmark Jens Elkjær uttrykte tilfredshet etter møtet.
- Vi har hatt et godt møte, og jeg er fornøyd med at Falck tilkjennegir at de tar sine kontraktuelle lojalitetsforpliktelser meget alvorlig, sa han den gang.

Konkurransetilsynet på saken

Bios har ikke villet forholde seg ytterligere til verken akuttbilene eller tiden som ambulanseoperatør i Danmark generelt, fordi selskabet avventer en avgjørelse på krav om at Region Syddanmark skal betale Bios erstatning.
Bios krever erstatning blant andet fordi selskapet mener regionen har lekket fortrolige dokumenter til Falck, og at kontakten mellom Falck og enkelte politikere i regionen har vært for tett.
Bios krever 90 millioner kroner i erstatning av Falck.
Les mer om saken hos DR.dk
Mer om saken:
Falck tapte anbud i Syddanmark
Falck klager over tapt anbud
Falck har kjøpt opp Responce etter at Responce vant anbud sør i Danmark
Tidligere helsedirektør mener at ambulansesaken er bekymrende – Bios har ennå ikke ansatt en eneste dansk ambulansearbeider
Mangler nesten 100 ambulansearbeidere
Falck: 100 ambulanser i overskudd
Overtar om en måned og mangler 238 ambulansearbeidere
Tyske ambulansearbeidere skal lære seg dansk på en måned
«Krisemøter» og «ambulansekrig»
Bios må klare seg med overtidsarbeid
Bios etterlever ikke responstidskravene
Bios hadde får få ambulanser ute 20 av 30 dager
Fra vondt til verre: Region Syddanmark vil sannsynligvis ut av ambulanseavtale

Powered by Labrador CMS