Ambulanse

Bekymret for utviklingen: – Brannvesenet skal ikke bli en erstatning for ambulansen

Publisert Sist oppdatert

Brannvesenet i Kongsberg forteller om flere akutte helseoppdrag og at de oftere må vente på ambulansen. Vestre Viken mener responstiden og ambulansedekningen er god nok, ifølge Laagendalsposten (krever innlogging).

De siste par årene har Kongsberg brann og redning merket en tydelig trend: De bruker stadig mer tid på helseoppdrag, og det er særlig akutte helseoppdrag det blir mer av.

– Vi ser også at brannvesenet oftere er på slike oppdrag alene, eller at det tar tid før ambulansen kommer fordi de er langt unna. Det er en trend vi ikke vil ha.

Det sier Rune Toverud, avdelingsleder beredskap, Kongsberg brann og redning.

Flere oppdrag

Ifølge tall Laagendalsposten har fått tilgang til, var Kongsberg brann og redning og Hvittingfoss brannstasjon på til sammen 86 oppdrag som gjaldt akutte helseoppdrag i 2017.

Problemet, slik brannvesenet ser det, er at de oftere er alene på stedet eller at det tar tid før ambulansen kommer.

Flere ganger kan brannvesenet vente 20–25 minutter på ambulansen når de er ute på «akutte helseoppdrag», noen ganger også mer, forteller Toverud.

Venter på ambulansen

Toverud understreker at det er helt greit at brannvesenet bistår på ulykker og helseoppdrag, men mener det ikke er akseptabelt at brannvesenet må vente lenge på ambulansen.

– Det er for ofte at vi jobber alene. Som innbygger ville jeg ikke like det. Hvis en av mine barn hadde blitt alvorlig syke, vil jeg at det skal komme en ambulanse, sier Toverud.

Snorre Birk Gundersen, avdelingssjef for ambulanseavdelingen i Vestre Viken, svarer her på brannvesenets bekymring:

– Med de tiltakene som nå er iverksatt vurderer vi at ambulansedekningen i Kongsberg er tilstrekkelig. Vi styrer biler både fra Øvre Eiker, Nore og Uvdal og Drammen når det er behov. Vi måler hele tiden responstider. Våre tall for 2017 viser at responstiden i tettbygde strøk i Kongsberg kommune var 14,4 minutter for 90 prosent av akuttoppdragene, svarer han.
Les mer om saken hos Laagendalsposten (krever innlogging)

Powered by Labrador CMS